Σε διαπραγμάτευση με την αντιπολίτευση, καλεί τον Άσαντ ο Πούτιν: Αμφιλεγόμενοι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί




Την εκτίμηση ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να διεξάγει διάλογο με την αντιπολίτευση, εξέφρασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέφερε ότι ο Άσαντ πρέπει να είναι έτοιμος να συμφωνήσει σε έναν συμβιβασμό, σε δηλώσεις του μετά τα πρώτα αεροπορικά πλήγματα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στην επικράτεια της Συρίας.

«Πιστεύουμε ότι μια οριστική και διαρκής λύση στη Συρία είναι εφικτή μόνο στη βάση μιας πολιτικής μεταρρύθμισης και της διεξαγωγής διαλόγου με τις λογικές πολιτικές δυνάμεις στη χώρα», είπε ο Πούτιν αναφερόμενος στις οργανώσεις της αντιπολίτευση τις οποίες αναγνωρίζει το καθεστώς Άσαντ.

«Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος Άσαντ το αντιλαμβάνεται αυτό και είναι έτοιμος για μια τέτοια διαδικασία», πρόσθεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει να συμμαχήσει με όλες τις χώρες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας.

«Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό και πρέπον να ενωθούν όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ», σημείωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Για να ξεκινήσουμε προτείνω στα ενδιαφερόμενα κράτη, πρώτα απ’ όλα τις χώρες της περιοχής, να ενταχθούν στο διεθνές κέντρο πληροφόρησης και συντονισμού στη Βαγδάτη. Όλοι οι εταίροι μας θα είναι ενημερωμένοι για τα σχέδια και τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία».

Εξάλλου, η συριακή προεδρία επιβεβαίωσε ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ρωσική στρατιωτική βοήθεια, με ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Δαμασκό.

«Οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις απεστάλησαν στη Συρία κατόπιν αιτήματος του συριακού κράτους μέσω μιας επιστολής του κ. Άσαντ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του προέδρου Πούτιν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

Οι ρωσικές επιδρομές στην Συρία σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 36 αμάχων και έπληξαν περιοχές που δεν ελέγχουν το Ισλαμικό Κράτος και οι μαχητές της Αλ Κάιντα, ανέφερε ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης.

«Όλοι οι στόχοι στα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας που εκτελέστηκαν σήμερα στο βόρειο τμήμα της Χομς έπληξαν αμάχους», ανέφερε ο Χάλεντ Χότζα, επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού της αντιπολίτευσης.

Οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσε η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας στη Συρία φαίνεται ότι στοχεύουν στο να παράσχουν στήριξη στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς στοχοθετούν μάλλον οργανώσεις της αντιπολίτευσης, παρά τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, εκτίμησε, παράλληλα, γαλλική διπλωματική πηγή.

«Εφόσον πρόκειται για τη Χομς, που όλα δείχνουν ότι για αυτήν την περιοχή πρόκειται, δεν είναι το Ισλαμικό Κράτος που πλήττουν, αλλά το πιθανότερο, τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι έχουν στόχο κυρίως να προσφέρουν υποστήριξη στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ παρά να πολεμήσουν το ΙΚ», επισήμανε η ίδια πηγή.

ΠΗΓΕΣ: Sputnik, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΟΣΧΑ, ΠΑΡΙΣΙ, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: