Ρωσία, Ιράν και Χεζμπολάχ στην Συρία – Κοινοί στόχοι, διαφορετικές προσεγγίσεις




Επί δεκαετίες η Συρία ήταν ο βασικός σύμμαχος της Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσίας, κατόπιν, καθώς αποτελεί τη μόνη της βάση στις θερμές θάλασσες.

«Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, η απόφαση της ρωσικής στρατιωτικής εμπλοκής στην Συρία. Οι Ρώσοι ήταν σίγουροι πως αν δεν κινούντο όπως κινήθηκαν, τώρα, ο επόμενος πόλεμος θα ξεσπούσε εντός του εδάφους τους. Η ρωσική επέμβαση αφορά πρωτίστως τη ρωσική εθνική ασφάλεια», ανέφερε Ιρανός αξιωματούχος.

Όταν το 2011 ξεκίνησαν οι ταραχές κατά του Άσαντ οι Ρώσοι άρχισαν να νιώθουν την επερχόμενη θύελλα. Στη Μόσχα ήταν προφανές πως η πτώση του καθεστώτος Άσαντ θα άλλαζε, επί τα χείρω, τη θέση της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή. Για αυτό δεν ετίθετο καν θέμα να αφεθεί το καθεστώς Άσαντ να καταρρεύσει, είτε αξιοποιώντας το ρωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είτε αποστέλλοντας όπλα και πυρομαχικά, ακόμα και, τελικά, επεμβαίνοντας στρατιωτικά με στόχο τη διατήρηση του status quo.

Η Ρωσία δεν είναι όμως η μόνη σύμμαχος του Άσαντ. Υπάρχει και το Ιράν. Ρωσία και Ιράν δεν ήταν σύμμαχοι. Είχαν κοινά συμφέροντα, κοινούς συμμάχους και κοινούς αντιπάλους. Στην Συρία το κοινό τους συμφέρον είναι η διατήρηση στην εξουσία του καθεστώτος Άσαντ. Ακόμα και ενός του καθεστώς Άσαντ υπάρχουν ρωσόφιλοι και ιρανόφιλοι. Ο βασικός φόβος των ρωσόφιλων είναι μη τυχόν το Ιράν επιβάλει ισλαμοποίηση της συριακής κοινωνίας. Οι ιρανόφιλοι, από την πλευρά τους, θεωρούν την Τεχεράνη πιο αξιόπιστο σύμμαχο από τη Μόσχα.

«Ρωσία και Ιράν εργάζονται στενά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην Συρία», δήλωσε ιρανική στρατιωτική πηγή. «Ωστόσο κάθε πλευρά προωθεί την προώθηση των δικών της στόχων. Η συνεργασία περιλαμβάνει κυρίως ανταλλαγή πληροφοριών. Ο Συριακός Στρατός και οι σύμμαχοί του αξιοποιούν τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές», ανέφερε η ίδια πηγή.

«Για περίπου τέσσερα χρόνια ο Συριακός Στρατός πολεμά με τη βοήθεια φίλων, κυρίως της Χεζμπολάχ. Ο στρατός αυτός έκανε ότι μπορούσε και πέτυχε να κρατήσει όρθια την συριακή κυβέρνηση. Οι χρηματοδότες της τρομοκρατίας δεν παραιτήθηκαν όμως. Εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις συμμορίες με χρήμα και όπλα. Ο Συριακός Στρατός χρειάζεται την υποστήριξη όλων των φίλων. Η Ρωσία αναβάθμισε την υποστήριξή της και τώρα εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές. Αυτό είναι το ένα σκέλος της υποστήριξης», ανέφερε ο Ιρανός στρατιωτικός.

Στις 26 Σεπτεμβρίου ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, σεΐχης Ναζράλα, χαιρέτισε τον ρωσικό ρόλο στην Συρία, καθώς, όπως είπε, «με τη ρωσική ενίσχυση η Συρία θα παραμείνει στον άξονα της αντίστασης». Η διατήρηση της Συρίας στον «άξονα της αντίστασης», παραμένει η στρατηγική δικαιολογία για την εμπλοκή Ιράν και Χεζμπολάχ στον συριακό πόλεμο.

Τώρα εμφανίζεται μια χώρα, η Ρωσία, που δεν είναι μέλος του άξονα, αν και φιλική, που αποφάσισε να λάβει μέρος στον πόλεμο και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρό αν και άλλες φιλικές χώρες, όπως η Κίνα, είναι έτοιμες να συμμετάσχουν.
Ιράν και Χεζμπολάχ ήταν πάντα εχθρικά διακείμενοι έναντι του Ισραήλ και επιφυλακτικές έναντι κάθε δύναμης που διατηρεί καλές σχέσεις με το Ισραήλ. Αυτός είναι ο λόγος που Ιράν και Χεζμπολάχ δεν μπορούν να παίξουν με ανοιχτά χαρτιά έναντι της Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι μάχονται για τον ίδιο σκοπό.

Η Χεζμπολάχ έχει δεχθεί συχνές επιθέσεις από το Ισραήλ, με το οποίο η Ρωσία έχει σχέσεις και έχει αναγνωρίσει το δικαίωμά του να επεμβαίνει στην Συρία. Η ρωσική επέμβαση στην Συρία είναι σημαντική, ζωτικής σημασίας και απαραίτητη. Επ’ αυτού συμφωνούν και το Ιράν και η Χεζμπολάχ. Παρόλα αυτά, όλοι είναι σίγουροι, ότι ο πόλεμος στην Συρία, δεν μπορεί να κερδηθεί από τον αέρα.

«Η Ρωσία όμως ήρθε εδώ για να κερδίσει τον πόλεμο αυτό. Ο πόλεμος της Ρωσίας δεν είναι μόνο για την Συρία, είναι ένας πόλεμος για τον διεθνή της ρόλο. Αν επιτύχει στην Συρία, θα έχει αποφασιστικό λόγο στην Συρία και στη Μέση Ανατολή, κάτι που σημαίνει πως η επιρροή της θα ενδυναμωθεί», αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

ΠΗΓΗ: Ali Hashem, Al Monitor

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: