Ρωσία – Ηλεκτρονικός πόλεμος στην Συρία




Η σημασία του ηλεκτρονικού πολέμου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του σήμερα είναι τεράστια. Για αυτό και η Ρωσία, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν ξεκινήσει τους βομβαρδισμούς στην Συρία, απέστειλε εκεί ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου ΙΙ-20 Cout, το οποίο, όπως φαίνεται κάνει καλή δουλειά.

Βασιζόμενο στο ελικοφόρο επιβατηγό Ilyushin Il-18, το ΙΙ-20Μ, το τετρακινητήριο αυτό αεροσκάφος αποτελεί το αντίστοιχο του αμερικανικού RC-135. Στην Συρία η Ρωσία έχει αναπτύξει τουλάχιστον ένα από τα αεροσκάφη αυτά.

Το ΙΙ-20Μ διαθέτει κεραίες αναγνώρισης υπερύθρων, οπτικούς αισθητήρες, ραντάρ τύπου SLAR, πλευρικής κατόπτευσης, εξοπλισμό δορυφορικών επικοινωνιών και άλλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Το ίδιο αεροσκάφος χρησιμοποιεί η Ρωσία για να παρακολουθεί τις νατοϊκές κινήσεις και στη Βαλτική.

Ωστόσο η Ρωσία δεν έστειλε στην Συρία μόνο το εν λόγω αεροσκάφος. Στις αρχές Οκτωβρίου το πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου και συλλογής πληροφοριών Vasiliy Nikititch Tatischev ήταν καθ’οδόν προς τις συριακές ακτές.

Το πλοίο αυτό διαθέτει εξοπλισμό επικοινωνιών, παρακολούθησης και διατάραξης των αντιπάλων επικοινωνιών. Είναι ένα από τα επτά της κλάσης Vishnya που είχαν ναυπηγηθεί, στη δεκαετία του 1980, για το τότε Σοβιετικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ρωσία έχει δημιουργήσει ένα κέντρο παρακολούθησης – ελέγχου επικοινωνιών, παρακολούθησης και ηλεκτρονικού πολέμου στην Συρία, το λεγόμενο «Κέντρο S». Στις 5 Οκτωβρίου οι Σύροι αντικαθεστωτικοί, σύμφωνα με ρωσική πηγή, κατέλαβαν το κέντρο αυτό, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της αλ Χαρά. Το κέντρο αυτό είχε βοηθήσει στην πραγματοποίηση επιτυχών ρωσικών πληγμάτων κατά ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης.

Το Κέντρο S είχε εξοπλιστεί με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και λειτουργούσε ήδη από τον Ιανουάριο. Οι Ρώσοι παρακολουθούσαν από τότε όλες τις επικοινωνίες των αντικαθεστωτικών και είχαν πλήρη εικόνα των εξελίξεων, παρακολουθώντας το Ισραήλ, την Ιορδανία, μέχρι και την Σαουδική Αραβία. Πληροφορίες που αφορούσαν το Ισραήλ μεταδίδονταν και στο Ιράν, σύμφωνα με ρωσικές πηγές.

Η ανάπτυξη στην περιοχή του κατασκοπευτικού πλοίου αποτελεί, προφανώς, προσπάθεια αναπλήρωσης της απώλειας του Κέντρου S.

ΠΗΓΗ: War is Boring

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: