Πούτιν για Συρία: Τι έχουν στο κεφάλι τους οι Αμερικάνοι




Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέκρινε έντονα σήμερα την έλλειψη διάθεσης συνεργασίας από πλευράς των ΗΠΑ στη συριακή σύρραξη, προειδοποιώντας παράλληλα εναντίον της ρίψης με αλεξίπτωτα όπλων και πυρομαχικών στους αντάρτες που πολεμούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), διερωτώμενος τι «έχουν στο κεφάλι τους» οι Αμερικανοί ηγέτες.

«Πώς μπορούμε να συνεργαστούμε; Διερωτώμαι τι έχουν στα κεφάλια τους», είπε ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας σε ένα οικονομικό φόρουμ στη Μόσχα.

Ο πρόεδρος Πούτιν μέμφθηκε εξάλλου τους Αμερικανούς διότι δεν ανταποκρίνονται παρότι η Μόσχα τους ζητεί να προσδιορίσουν στόχους που θα μπορούσαν να πλήξουν τα μαχητικά της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στο έδαφος της Συρίας.

«Τους είπαμε: “δώστε μας στόχους που θεωρείται 100% τρομοκρατικούς”. Καμιά απάντηση. (…) Ρωτήσαμε: “Πού δεν πρέπει να κάνουμε πλήγματα;” Και πάλι, καμιά απάντηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είπε πως «δεν υπάρχουν εγγυήσεις» πως τα πολεμοφόδια τα οποία ρίπτονται από τους Αμερικανούς στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό δεν θα καταλήξουν στα χέρια «τρομοκρατών».

«Μας είπαν ότι έριξαν με αλεξίπτωτα πυρομαχικά στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Αλλά πού είναι αυτός ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός;» διερωτήθηκε ο Πούτιν κάνοντας δηλώσεις που αναμεταδόθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση πριν προσθέσει ότι αυτό δεν είναι «ρητορικό ερώτημα».

Ακόμη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία «δεν φιλοδοξεί να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στη Συρία». Το «πιο σημαντικό» είναι να υπάρξει συνεργασία με εκείνους «που εμείς εμπιστευόμαστε», ανέφερε και διευκρίνισε πως με τη λέξη «εμείς» εννοεί τη Ρωσία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Εξάλλου ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι έχει καλέσει την Ουάσινγκτον να διεξάγει διαπραγματεύσεις στο «ανώτατο» κρατικό επίπεδο ώστε να «συζητηθεί μια διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης».

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik  Μόσχα, Russian Federation

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: