Κινδυνεύει η Μέρκελ λόγω Ερντογάν και προσφυγικού… Διάδοχος ο Σόιμπλε;




Για το επικίνδυνο πόκερ της Καγκελαρίου Μέρκελ με τον Ταγίπ Ερντογάν (Merkels riskanter Poker mit Erdogan) γράφει η εφημερίδα Handelsblatt .

Στην προσφυγική κρίση η Καγκελάριος παίζει το χαρτί της Τουρκίας: η Άγκυρα θα λάβει μερικά δισεκατομμύρια Ευρώ μαζί με ελαφρύνσεις στο καθεστώς των θεωρήσεων για την είσοδο Τούρκων πολιτών στην ΕΕ και θα παίξει, ως αντάλλαγμα, τη συνοριακή αστυνομία της Ευρώπης. Αν καταφέρει να περιορίσει, με τη βοήθεια της Τουρκίας, τη μεταναστευτική ροή προς την Ευρώπη, η Merkel θα έχει και τη θέση της σώσει και θα έχει προφυλάξει τη Γερμανία από πολλά προβλήματα.

Όμως ο Erdogan συνεχίζει να παίζει πόκερ, χρησιμοποιώντας τη μετανάστευση ως όπλο εναντίον της Ευρώπης. Αυτό κινδυνεύει να αποβεί πολύ επικίνδυνο για την Καγκελάριο, καθώς από την έκβαση της υπόθεσης εξαρτάται η πολιτική της επιβίωση. Είναι η πρώτη φορά στα δέκα χρόνια της θητείας της που πραγματοποιούνται σοβαρές συζητήσεις για τη διαδοχή της.

Μεταξύ πολιτικών των Χριστιανοδημοκρατών κυκλοφορεί το σενάριο εκλογής του ΥπΟικ Schäuble ως μεταβατικού Καγκελαρίου, λύση στην οποία θα συναινούσαν και οι Χριστιανοκοινωνιστές. Το άλλο σενάριο είναι η ανάδειξη στην Καγκελαρία του επικεφαλής του CSU και Πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Horst Seehofer. Αν μάλιστα υπάρξει περαιτέρω όξυνση της διαμάχης ανάμεσα σε CDU και CSU, μπορεί να ανοιχθεί μία ευκαιρία για τον Sigmar Gabriel να γίνει Καγκελάριος μέσα από μία νέα κυβέρνηση με τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και του κόμματος της Αριστεράς. [Wolfram Weimer].

  • Focus: «Γι’ αυτό δεν έχει νόημα η εξέγερση εναντίον της Καγκελαρίου» (Darum macht der Aufstand gegen die Kanzlerin keinen Sinn). Στους Χριστιανοδημοκράτες προβάρουν μία εξέγερση εναντίον της Merkel. Αυτή όμως είναι μία εντελώς κοντόφθαλμη στάση: διότι αν η Angela Merkel έβγαινε από το κάδρο, δεν θα υπήρχε κανείς να την αντικαταστήσει. Όλοι οι πιθανοί μνηστήρες για τη διαδοχή της δεν αποτελούν, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, εναλλακτική λύση. [Linda Hinz].
  • Welt.de: Η πλειοψηφία ζητά δημοψήφισμα για τους πρόσφυγες. Ενώ στο κράτος υπάρχουν έριδες για την πορεία του προσφυγικού ζητήματος, η πλειοψηφία των Γερμανών αισθάνεται προφανώς ότι έχει παρακαμφθεί. Όπως δείχνει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το N24 και την Emnid, το 64% ζητά δημοψήφισμα, ενώ αντίθετα το 33% δεν το θεωρεί καλή ιδέα. Οι Γερμανοί φαίνεται επίσης να ανησυχούν για την αυξανόμενη πόλωση στη συζήτηση μεταξή όσων τάσσονται υπέρ της χορήγησης ασύλου και όσων τάσσονται κατά. Το 66% των ερωτηθέντων φοβούνται ότι η προσφυγική κρίση μπορεί να διχάσει την κοινωνία, ενώ το 22% των Γερμανών θεωρεί ότι η κατάσταση με τους πρόσφυγες θα μπορούσε να αποβεί πιο συνεκτική για την κοινωνία. [Mehrheit fordert Volksentscheid zu Flüchtlingen]
  • Faz.net: Διαμάχη για την πολιτική αντιμετώπισης του προσφυγικού. Ο Tillich δείχνει κατανόηση για την κριτική του CDU προς τη Merkel. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Tillich μπορεί καλά να καταλάβει την οξεία κριτική των μελών του CDU στη Σαξωνία για την πολιτική αντιμετώπισης του προσφυγικού από τη γερμανίδα Καγκελάριο, ενώ ένας άλλος πολιτικός προβλέπει ήδη το πρόωρο τέλος της θητείας της Merkel στην Καγκελαρία. [Tillich zeigt Verständnis für CDU-Kritik an Merkel]
  • FAZ: Το γερμανικό Κοινοβούλιο αποφασίζει αυστηροποίηση του δικαίου χορήγησης ασύλου. Merkel: To τείχος αποτελεί ψευδαίσθηση / O Seehofer προειδοποιεί για αποσταθεροποίηση / Ο Hollande υπέρ της αλληλεγγύης με το Βερολίνο. [Bundestag beschließt Verschärfung des Asylrechts]

Ελλάδα/ Τουρισμός

  • Handelsblatt: «Τόσο ακριβή θα γίνει η επόμενη επίσκεψη στην Ακρόπολη» (So teuer wird der nächste Akropolis-Besuch). Η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί απεγνωσμένα πηγές εσόδων: σύμφωνα με το τρίτο πακέτο βοήθειας θα πρέπει να συγκεντρώσει επιπρόσθετα έσοδα 4,3 δις Ευρώ. Έτσι, οι τουρίστες καλούνται και αυτοί να πληρώσουν παραπάνω. Όποιος θελήσει από του χρόνου να δει από κοντά τα κορυφαία αξιοθέατα της Ελλάδας, θα πρέπει να πληρώσει έως και 430% παραπάνω. Οι νέες τιμές θα ισχύουν μόνον για την περίοδο αιχμής. Για τα αρχαιολογικά μνημεία στην Αθήνα η τιμή του συνδυαστικού εισιτηρίου θα αυξηθεί από τα 12 στα 52 Ευρώ, δηλαδή θα υπερτετραπλασιαστεί. Προκειμένου να επισκεφθεί κανείς μόνον την Ακρόπολη, θα πρέπει να πληρώσει 20 Ευρώ, ενώ η τιμή μέχρι σήμερα ήταν 12 Ευρώ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: