Παυλόπουλος: Τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της ΕΕ




Tονίζοντας αρκετές φορές ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, και ότι το θέμα  της συνεργασίας με γειτονικά κράτη για το προσφυγικό πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη χώρα του αλλά και όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχτηκε τον Υπουργό Εξωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Τον Λουξεμβούργιο αξιωματούχο, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, συνόδευε ο Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Προσφωνώντας τον κ. Άσελμπορν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού τον ευχαρίστησε για ό,τι έχει πράξει μέχρι σήμερα για το προσφυγικό, αναφέρθηκε στην «σημαντική απόφαση» που ελήφθη στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, αλλά και στο Συμβούλιο Υπουργών για το ζήτημα της μετεγκατάστασης. τονίζοντας ότι «υπήρξε μια ιστορική μέρα η προχθεσινή, όταν μετεγκαταστάθηκαν οι πρώτοι πρόσφυγες, αυτοί οι 19 από την Ερυθραία που έφυγαν από την Ιταλία για να πάνε στη Σουηδία. Μικρό βήμα, αλλά ένα βήμα με εμβληματική σημασία, δοθέντος ότι το βήμα αυτό δείχνει πως, επιτέλους, η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει τις διατάξεις του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και κυρίως δείχνει την αλληλεγγύη της. Μην ξεχνάμε ότι η αλληλεγγύη αποτελεί μια από τις βασικότερες αρχές που διέπουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα θα προστατεύσει τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, αλλά με πρώτο και βασικό μέλημα την προστασία του Ανθρώπου. « Ο Άνθρωπος, η προστασία της αξίας του και της προσωπικότητάς του, είναι για μας, τους Έλληνες και για την Ευρώπη ολόκληρη, μια πολύ σημαντική προτεραιότητα» υπογράμμισε.

Στην συνέχεια της προσφώνησής του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην φύλαξη των ελληνικών συνόρων, τα οποία καθορίζονται κυριάρχως από τα κράτη-μέλη, όπως είπε. «Και σ’ αυτόν τον τομέα όποια συνεργασία υπάρξει με γειτονικά κράτη, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν υποχωρήσεις από πλευράς Ελλάδας και από πλευράς άλλων κρατών της ΕΕ ως προς τον τρόπο χάραξης των συνόρων και τον τρόπο διαφύλαξης των συνόρων. Αυτή η στάση της Ελλάδας δεν είναι μία στάση που αφορά την Ελλάδα μόνον. Προστατεύοντας τα σύνορά της η Ελλάδα, προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα» τόνισε εμφατικά ο κ. Παυλόπουλος.

Στην αντιφώνησή του ο Λουξεμβούργιος Υπουργός Εξωτερικών, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο που τον δέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, παραδέχθηκε ότι το προσφυγικό ζήτημα αγγίζει την ίδια την ουσία, την υπόσταση, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πιστεύω ότι το προσφυγικό πρόβλημα είναι τέτοιο που είτε μπορούμε να το λύσουμε είτε, διαφορετικά, θα οδηγήσουμε σε πολύ μεγάλη δοκιμασία και θα έχουμε πλήξει σημαντικότατα την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε και προέβλεψε ότι η προσφυγική κρίση θα διαρκέσει τουλάχιστον 10 χρόνια.

Ο κ. Άσελμπορν υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να επιλύσει ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, χωρίς τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι τις επόμενες οκτώ ημέρες θα λειτουργήσει το πρώτο κέντρο υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων και των μεταναστών («Hot Spot») στη Λέσβο.

ΚΥΠΕ – Χρήστος ΜιχαηλίδηςΕλλάδα, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: