Παλλικαριές Νταβούτογλου λόγω εκλογών, ενώ το Ιράν ενισχύει και προστατεύει τον Ασαντ




Η Τουρκία δεν θα διστάσει να καταρρίψει όποιο πολεμικό αεροσκάφος παραβιάσει τον εναέριο χώρο της, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μία ημέρα αφού οι τουρκικές δυνάμεις κατέρριψαν μη επανδρωμένο αεροσκάφος στα σύνορα με τη Συρία. Οι παλλικαριές του Νταβούτογλου αγνοήθηκαν από τη Μόσχα που συνέχισε τη δράση της στη Συρία.

“Χθες καταρρίψαμε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Εάν επρόκειτο για αεροσκάφος, θα είχαμε κάνει το ίδιο. Οι κανόνες εμπλοκής είναι γνωστοί. Οποιος παραβιάσει τα σύνορά μας, θα δώσουμε την προσήκουσα απάντηση”, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην πόλη Καΐσερι.

Η Τεχεράνη θα αυξήσει την υποστήριξη που προσφέρει στη Συρία για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας»

Το Ιράν θα ενισχύσει την παρουσία των στρατιωτικών του συμβούλων στη Συρία για να βοηθήσει τη Δαμασκό στον αγώνα εναντίον της «τρομοκρατίας», δήλωσε χθες Σάββατο ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, σύμφωνα με τον ιστότοπο της κρατικής τηλεόρασης.

«Έχουμε (αναπτύξει) στρατιωτικούς συμβούλους στο Ιράκ και στη Συρία κατόπιν αιτημάτων των κυβερνήσεων αυτών των δύο χωρών (…). Θα ενισχύσουμε τη βοήθειά μας (…) προς τη Συρία για τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», ανέφερε ο Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Ωστόσο ο ίδιος τόνισε ότι το Ιράν δεν έχει αναπτύξει «μαχητές στο πεδίο», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε την Παρασκευή ότι περίπου 2.000 Ιρανοί μαχητές και μαχητές υποστηριζόμενοι από το Ιράν συμμετέχουν κοντά στο Χαλέπι, την άλλοτε οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, στο βόρειο τμήμα της χώρας, σε μια επιχείρηση εναντίον οργανώσεων ανταρτών, σε συντονισμό με τη Ρωσία και με το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το Ιράν, ο κυριότερος αρωγός του συριακού καθεστώτος στην περιοχή, του προσφέρει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια με τη μορφή των συμβούλων στο πεδίο.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, οι Ειδικές Δυνάμεις του στρατού του Ιράν, είχαν γνωστοποιήσει τον θάνατο την 8η Οκτωβρίου στην επαρχία του Χαλεπιού ενός από τους σημαντικότερους αξιωματικούς τους, του στρατηγού Χοσεΐν Χαμεντανί, που σκοτώθηκε από το Ισλαμικό Κράτος. Δύο συνταγματάρχες των Φρουρών της Επανάστασης έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους στη Συρία.

Ο στρατηγός Γασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της δύναμης αλ Κουντς, αρμόδιας για τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό, μεταβαίνει συχνά στη Συρία και στο Ιράκ.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Άγκυρα, Turkey, Τεχεράνη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: