Ουσιαστικός ο ρόλος των ΜΜΕ στο κράτος-δικαίου




Στον ουσιαστικό ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, προκειμένου οι πολίτες ν’ αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, στο πλαίσιο του κράτους – δικαίου, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, σε ραδιοφωνική του παρέμβαση στην εκπομπή “Δεύτερη Ανάγνωση” και τον Κώστα Μπλιάτκα, στον 104,9 FM.

Ο κ. Κρέτσος διαπίστωσε στασιμότητα στη χώρα, στο θέμα ανάπτυξης της ψηφιακής τεχνολογίας και της μετάβασης στο ψηφιακό σήμα, τονίζοντας ότι πολλοί συμπολίτες μας, σε ορεινές και ακριτικές περιοχές, έχουν τεράστια προβλήματα στη λήψη του σήματος της τηλεόρασης και δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η λήψη του τηλεοπτικού σήματος και η τηλεόραση γενικότερα, δεν είναι απλώς θέμα ψυχαγωγίας και ελεύθερου χρόνου, αλλά ενημέρωσης και δημοκρατικού δικαιώματος, για να χαρακτηρίσει την τηλεόραση, ως “δημόσιο αγαθό.”

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο παράδοξο απελευθερωμένων κοινωνιών και φιλελεύθερων οικονομιών όπως, η βρετανική, παρατηρώντας ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πολύ πιο αυστηρό από αυτό που ισχύει στην Ελλάδα. Τονίζοντας παράλληλα, τη μεγάλη σημασία που έχει για ένα κράτος-δικαίου, για μια ευνομούμενη κοινωνία, η ορθή χρήση του ραδιοφάσματος, αλλά και η διαθεσιμότητα σε όλη την επικράτεια της χώρας, ενός ικανού αριθμού ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, τα οποία να προσφέρουν υψηλή ποιότητα.

Μέσω της προσφοράς προγραμμάτων υψηλής ποιότητας, τόνισε ο κ. Κρέτσος, οι πολίτες αποκτούν τη δυνατότητα ανάπτυξης της κριτικής τους σκέψης, ενώ βοηθούν στην αλλαγή της εικόνας της χώρας τους, η οποία έχει καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση επενδύσεων. Στο σημείο αυτό, έκανε αναφορά στη μεταστροφή του αρνητικού κλίματος για την Ελλάδα στο εξωτερικό, μετά την αρνητική εικόνα που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Κρέτσος στιγμάτισε επίσης, τη στασιμότητα του τηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα, αποδίδοντας την, όχι σ’ ένα τυχαίο γεγονός, αλλά σε μια στενότυπη απόφαση των κυβερνήσεων της τελευταίας 25ετίας, προκειμένου να συντηρούν ένα καθεστώς ιδιότυπης νομοφάνειας, σχετικά με τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών, παρά το γεγονός ότι αυτό αντίκειται τόσο ως προς το Σύνταγμα, όσο και ως προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ξεκαθαρίζουν ότι οι παρατάσεις των προσωρινών αδειών λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών αντιβαίνουν τις συνταγματικές επιταγές του κράτους-δικαίου και της ισότητας.

Κλείνοντας τη ραδιοφωνική παρέμβασή του, ο κ. Κρέτσος αναφέρθηκε στην κατάθεση, του νομοσχεδίου που ρυθμίζει θέματα επικοινωνίας, ΜΜΕ και Διαδικτύου, ίσως, στο τέλος του μήνα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: