Οργή και διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Τουρκία




Σε ολόκληρη την Τουρκία συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την επίθεση στην Άγκυρα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε και ένταση. Στην Άγκυρα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις οργάνωσαν χθες διαμαρτυρίες καλώντας τους εργάτες να εγκαταλείψουν την εργασία τους και να συμμετάσχουν.

Άφησαν γαρύφαλλα στον χώρο της επίθεσης και οργάνωσαν τελετή. Οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν και σήμερα με τη συμμετοχή  των δικηγόρων και των γιατρών.

Στην Σμύρνη πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις διαμαρτυρήθηκαν επίσης με πορεία. Χιλιάδες φώναξαν συνθήματα εναντίον της τρομοκρατίας λέγοντας ότι θέλουν ειρήνη. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας γίνονταν συνεχώς ανακοινώσεις σε περίπτωση που δει κάποιος ύποπτο καμικάζι να κυκλοφορεί ανάμεσά τους να τον καταδώσουν. Τις πρωινές ώρες οι δάσκαλοι δεν πήγαν στα σχολεία και τα νοσοκομεία έπαιρναν μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Στην Ιζμιτ διαμαρτυρήθηκαν κάπου 50 άτομα για την επίθεση της Άγκυρας και φώναζαν το σύνθημα “Μην σιωπάς, όσο σιωπάς θα έρθει η σειρά σου”.

Στην Τσάπα έγινε διαμαρτυρία μπροστά από το νοσοκομείο με πανό που έγραφαν “Γνωρίζουμε τους δολοφόνους”, “Οι εργάτες θα ζητήσουν λογαριασμό από τους δολοφόνους”, `Όχι στον πόλεμο, ειρήνη αμέσως τώρα”.

Διαμαρτυρίες έγιναν επίσης στο Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης, στο Τσανάκαλε, στο Κιρίκαλε, στα Άδανα, στο Εσκίσεχιρ.

Στην Αφιόνκαραχισάρ απετράπηκε την τελευταία στιγμή επίθεση σε διαμαρτυρία που γινόταν για την επίθεση της Άγκυρας. Τα μέλη της συνδικαλιστικής ομάδας KESK έκαναν καθιστική διαμαρτυρία όταν μια ομάδα 15 ατόμων έφτασε και ήθελε να περάσει ανάμεσά τους. Οι συνδικαλιστές αντέδρασαν και επενέβη η αστυνομία.

Κόμματα ακυρώνουν προεκλογικές εκτρατείες τους στην Τουρκία

Μέχρι την Παρασκευή αποφάσισε να ακυρώσει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ακύρωσε τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις μέχρι την Πέμπτη ενώ το φιλοκουρδικό κόμμα HDP συζητά επίσης την ακύρωση των δικών του προεκλογικών συγκεντρώσεων.

Ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι μετά την Παρασκευή θα γίνουν συγκεντρώσεις με αρχή την Προύσα εναντίον της τρομοκρατίας και υπέρ της ενότητας και την αδελφοσύνης.

Ο ΓΓ του CHP Γκιουρσέλ Τεκίν δήλωσε ότι ο πόνος τους είναι μεγάλος, αυτοί οι προδότες πρέπει να βρεθούν αμέσως, προσθέτοντας ότι αναμένουν τα μέλη της κυβέρνησης που δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας να παραιτηθούν.

Ο αρχηγός του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε ότι σε μια δυο μέρες η κεντρική επιτροπή του κόμματός του θα συνέλθει και θα αποφασίσει ωστόσο η δική του άποψη είναι ότι από δω και πέρα δεν χρειάζονται πολυπληθείς μεγάλες συγκεντρώσεις.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς επισκέφθηκε το αντίσκηνο που στήθηκε στο Καντίκιοϊ (Χαλκηδόνα) της Κωνσταντινούπολης όπου έγινε η ταφή της Κιούμπρα Μελτέμ Μολλάογλου. “Μέσα σε ένα πονεμένο περιβάλλον πως μπορούμε να κάνουμε συγκεντρώσεις; Την ασφάλειά μας την φροντίζουμε μόνοι μας, αυτή δεν είναι η σοβαρή ανησυχία μας. Η ζωή και ενός ανθρώπου για μας είναι πιο σημαντική από την επιτυχία μας στις συγκεντρώσεις μας”, είπε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Χθες συνεχίστηκαν οι κηδείες των θυμάτων της επίθεσης της Άγκυρας. Φώναζαν συνθήματα όπως “Θα χάσουν οι δολοφόνοι, θα κερδίσει η ειρήνη”. Μία μητέρα ζήτησε από όλους να χειροκροτούν την 30χρονη κόρη της συνοδεύοντάς την στην τελευταία της κατοικία ενώ πάνω στο φέρετρό της τοποθέτησαν το νυφικό της.

Μια άλλη μητέρα κάλυψε με γαρύφαλλα το φέρετρο της κόρης της. Ο πατέρας του κοριτσιού δήλωσε πως η κόρη τους πήγε στην Άγκυρα για την ειρήνη. “Αυτή η χώρα δεν χορταίνει από αίμα. Φτάνει πια”, είπε.

Ο σύζυγος μιας 55χρονης γυναίκας η οποία τάφηκε στην Άγκυρα είπε ότι η γυναίκα του πέθανε για την ειρήνη. Στην κηδεία φώναζαν συνθήματα όπως “Το κράτος δολοφόνος θα λογοδοτήσει”.

Ο πατέρας ενός 38χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση μόλις είδε το φέρετρο είπε: “Να κοπούν τα χέρια εκείνων που τα άπλωσαν” και έκλαψε.

Στην Ουμράνιε έγιναν πέντε κηδείες. Στην κηδεία ενός Κούρδου κάποιος προσπάθησε να βάλει τη σημαία του PKK στο φέρετρο αλλά ο γιος του νεκρού αντέδρασε λέγοντας: “Δεν θέλω, ο πατέρας μου πέθανε εξαιτίας τους”. Ακούστηκαν μοιρολόγια στα τουρκικά και στα κουρδικά. Σε κάποια φέρετρα τοποθέτησαν και σημαίες του ΡΚΚ.

Στο μεταξύ υπάρχουν πέντε σωροί των οποίων ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί η ταυτότητά τους και γίνεται προσπάθεια ταυτοποίησης μέσω του τεστ DNA. Πέραν από τις σωρούς υπάρχουν και εφτά μέρη από νεκρά σώματα τα οποία δεν γνωρίζουν σε ποιους ανήκουν ούτε σε πόσους ανθρώπους. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και εφτά οικογένειες οι οποίες απευθύνθηκαν στις αρχές καθώς ακόμη δεν έχουν νέα από τους δικούς τους.

ΚΥΠΕ – Αννα ΑνδρέουΤουρκία, Κωνσταντινούπολη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: