Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τη Ρωσία εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατορθώσει να διαμεσολαβήσει και να επιτύχει μια πολιτική μετάβαση στη Συρία.

Στόχος των Αμερικανών είναι η Ρωσία να αποσπάσει την συναίνεση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και του Ιράν, ώστε να δρομολογηθούν εξελίξεις στην Συρία.

«Είπα στον κ. Πούτιν ότι θα ήμουν διατεθειμένος να συνεργαστώ μαζί του εάν, σε συνεννόηση με τους εταίρους του, τον κ. Άσαντ και το Ιράν, επιτύχει την πολιτική μετάβαση, ώστε να προσφέρει στη διεθνή κοινότητα μια πολιτική λύση μέσω διαπραγματεύσεων», είπε ο Ομπάμα.

Ομπάμα και Πούτιν συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στις κρίσεις στη Συρία και στην Ουκρανία.

«Στη συζήτησή μου με τον πρόεδρο Πούτιν ξεκαθάρισα ότι ο μόνος τρόπος να επιλυθεί το πρόβλημα στη Συρία είναι να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση η οποία θα είναι συνολική, η οποία θα διατηρήσει τις κρατικές δομές, θα κρατήσει τον στρατό … και ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι ο κ. Άσαντ να δεχθεί τη μετάβαση», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Ο Ομπάμα είπε πως εάν η Ρωσία και το Ιράν επιδιώκουν να «ενισχύσουν τον Άσαντ και να καθυποτάξουν τον πληθυσμό, θα βρεθούν σε τέλμα και αυτό δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα».

»Ο κ. Πούτιν αναγκάστηκε να επέμβει στη Συρία όχι λόγω της δύναμής του, αλλά λόγω της αδυναμίας του, διότι ο πελάτης του, ο κ. Άσαντ, κατέρρεε, και δεν αρκούσε πλέον να του στέλνει όπλα και χρήματα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει καταστήσει σαφές ότι θα συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της Συρίας μαζί με τα υπόλοιπα κράτη του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ενώ ανέφερε πως θα χαιρετίσει τη ρωσική εμπλοκή στις επιχειρήσεις με στόχο να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος εάν γίνονται «πραγματικά» για τον σκοπό αυτό.

ΠΗΓΕΣ: Reuters, Sputnik, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΥΑΣΙΓΝΚΤΟΝ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: