Οκτώβριος και ούτε ένα τηλεφώνημα: Πολλά τα εμπόδια στην Κύπρο, πρόβλημα και η …κινητή τηλεφωνία




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Κίνηση για να ξεπερασθούν προβλήματα που έχουν προκύψει σε σχέση με τη λειτουργία της κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάνουν οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, οι Μαυρογιάννης και Ναμί θα έχουν σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, «για να ξεπερασθούν τα προβλήματα». Πληροφορίες μας αναφέρουν πως η συνάντηση θα είναι με τον πρόεδρο του ΚΕΒΕ και τον πρόεδρο του τ/κ Επιμελητηρίου, που συμβαίνει να έχει σχέση με εταιρεία τηλεφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η Γενική Εισαγγελία έχει υποδείξει τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τις εταιρείες πως θα πρέπει να γίνουν συμφωνίες με ξένες εταιρείες, που συμβαίνει να έχουν σχέση με την Τουρκία, για να μπορέσει να εφαρμοσθεί το συγκεκριμένο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Οποιαδήποτε απευθείας συμφωνία θα έχει σοβαρά νομικά προβλήματα, δεν θα νομιμοποιείται.

Με συμφωνίες με ξένες εταιρείες, θα ξεπερασθούν νομικά κι άλλα ζητήματα που προκύπτουν για συνεργασία με (τουρκικές) εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με συναφείς πληροφορίες, μια ιδιωτική κυπριακή εταιρεία (η Primetel) έχει ήδη συμφωνία με ισπανική εταιρεία (Telefonica), η οποία δραστηριοποιείται και στην Τουρκία, γεγονός που της επιτρέπει να έχει σήμα σε όλη την Κύπρο αλλά και στην Τουρκία. Σημειώνεται ότι πρόσφατα μια θυγατρική τουρκικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στα κατεχόμενα έχει συνάψει συμφωνία με διεθνή οργανισμό τηλεφωνίας.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δυνατότητες να ξεπερασθούν οι δυσκολίες και τα προβλήματα, είναι σαφές πως το θέμα της τηλεφωνίας έχει κολλήσει καθώς η τουρκική πλευρά προσπαθεί μέσα από την εφαρμογή του ΜΟΕ να αποκτήσει πολιτικά πλεονεκτήματα. Υπενθυμίζεται ότι είχε ανακοινωθεί από το ΚΕΒΕ πως το μέτρο θα εφαρμοζόταν από τον περασμένο Ιούνιο, πλην όμως το θέμα παράμεινε στα συρτάρια. Σημειώνεται συναφώς με το θέμα του ηλεκτρισμού, που συμφωνήθηκε ταυτόχρονα, προχωρεί. Όπως έχει γράψει ο «Φ», έχουν γίνει δύο δοκιμές ενοποίησης του δικτύου ηελκτροδότησης, μια στη Λάρνακα και μια στην Αθαλάσσα. Για να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα ενιαία προϋποθέτει μελέτη για να μην υπάρξουν προβλήματα.

Για τη χθεσινή συνάντηση των διαπραγματευτών, ο κ. Μπουρτζιού ανέφερε ότι εργάστηκαν πάνω στην εντατικοποίηση όχι μόνο των συναντήσεων των δύο ηγετών, αλλά και των δικών τους. Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δύο διαπραγματευτές έχουν την άποψη ότι η επιτάχυνση των εργασιών θα συμβάλει στη διαδικασία γενικά των συνομιλιών και στην προετοιμασία της τ/κ πλευράς για την ΕΕ. Για τον προγραμματισμό αυτού (της επιτάχυνσης) γίνεται προεργασία, προστίθεται. Σήμερα, Μαυρογιάννης και Ναμί θα παρακαθήσουν στην επιτροπή για την Ε.Ε., που θα συνεδριάσει.

«ΕΤΟΙΜΗ» ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ!

Η Τ/Κ εφημερίδα Χαλκίν Σεσί, αναφέρει σε δημοσίευμα της πως η Άγκυρα, σε περίπτωση λύσης, θα καλύψει το 40% των αποζημιώσεων για τις περιουσίες και τονίζουν ότι αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί σ’ ένα πολύ ψηλό ποσό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, η Τουρκία αποδέχεται να καλύψει το 40% των αποζημιώσεων στην περίπτωση που το Περιουσιακό επιλυθεί με μαζικές ανταλλαγές. Επισήμως δεν έχει αναφερθεί οτιδήποτε σχετικό ανέφερε αρμόδια κυβερνητική πηγή στο «Φ», όταν ρωτήθηκε για το δημοσίευμα.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: