ΟΗΕ: “Η λύση του Προσφυγικού είναι στην Ελλάδα, όχι στη Γερμανία”




Την καταγραφή των προσφύγων στην Ελλάδα ζητά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNHCR) ώστε να κατανέμονται, κατόπιν, στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες από τη χώρα μας.

Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος της UNHCR Μελίσα Φλέμινγκ υποστηρίζοντας πως η Γερμανία δεν μπορεί να είναι η λύση του προσφυγικού προβλήματος.

Σύμφωνα με τη Φλέμινγκ, «η λύση για την προσφυγική κρίση είναι στην Ελλάδα. Φυσικά λύση είναι πρώτον να σταματήσει ο πόλεμος και δεύτερον να δοθεί περισσότερη βοήθεια επί τόπου», είπε.

Παρόλα αυτά η Φλέμινγκ εξήγησε ότι με δεδομένη την κατάσταση που πλέον αντιμετωπίζουμε «πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κέντρο για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι θα πρέπει να καταγράφονται εκεί, θα πρέπει να μπορούν να διανυκτερεύσουν , θα πρέπει να μπορούν εκεί να υποβάλουν την αίτησή τους για χορήγηση ασύλου και στη συνέχεια να κατανέμονται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Το σχέδιο αυτό υπάρχει, αλλά δεν εφαρμόζεται», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία η εκπρόσωπος της UNHCR εκτίμησε ότι μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης διαδόθηκε η εντύπωση στους πρόσφυγες ότι πρόκειται για μια χώρα όπου είναι ευπρόσδεκτοι.

«Γι’ αυτό έρχονται. Ο πόλεμος στη Συρία έχει επιδεινωθεί. Οι άνθρωποι πρέπει να φύγουν από τη χώρα. Σκέφτονται πως αν πάνε στη Γερμανία, θα είναι ασφαλείς, θα έχουν ελπίδες για μια νέα αρχή και ελπίδες για το μέλλον των παιδιών τους», εξήγησε η Φλέμινγκ.

«Όμως η Γερμανία δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι η λύση για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Φυσικά υπάρχουν και άλλες χώρες που κάνουν πάρα πολλά, όπως για παράδειγμα η Αυστρία και η Σουηδία. Όμως υπάρχουν και ευρωπαϊκές χώρες που δεν κάνουν απολύτως τίποτε. Και αυτό πρέπει να αλλάξει», τόνισε η ίδια.

Στο μεταξύ σχεδόν 6.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά από τα τρία πλοία που τους μετέφεραν από τη Χίο και τη Μυτιλήνη.

Άλλοι,δε, 873 αλλοδαποί διασώθηκαν από το Λιμενικό Σώμα, σε 15 περιστατικά, από τις 7:30 χθες έως τις 7:30 σήμερα, σε θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, του Αγαθονήσου, του Φαρμακονησίου και της Κω.

Αθηναϊκό Πρακτορείο, Βερολίνο, Γερμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: