Ο τηλεοπτικός πλουραλισμός




Του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ

Η μετάβαση από την αναλογική τηλεόραση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση αποτελεί το πιο μεγάλο εξελικτικό βήμα στην ιστορία της τηλεόρασης – πιο σημαντικό από τη δορυφορική τηλεόραση, την καλωδιακή τηλεόραση, τη συνδρομητική τηλεόραση κ.λπ.

Πράγματι, μέσω του συστήματος της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής μετάδοσης επιτυγχάνεται ουσιαστικά ο πολλαπλασιασμός των τηλεοπτικών συχνοτήτων ή μάλλον ακριβέστερα η αύξηση της χωρητικότητάς τους, έτσι ώστε να είναι δυνατή η εκπομπή στο εσωτερικό του ίδιου φάσματος συχνοτήτων μεγαλύτερου αριθμού τηλεοπτικών καναλιών.

Υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης κατάλληλων αντι-συγκεντρωτικών ορίων, την οποία διασφαλίζει επαρκώς το ισχύον ελληνικό Σύνταγμα, καθίσταται έτσι δυνατή η πραγμάτωση της αρχής του εξωτερικού πλουραλισμού των πηγών της τηλεοπτικής πληροφόρησης σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που ήταν εφικτός στο πλαίσιο της αναλογικής τηλεόρασης.

Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει και τη νομική φύση της ιδιωτικής τηλεοπτικής δραστηριότητας, η οποία αποκτά τα χαρακτηριστικά ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματος, η αναγνώριση του οποίου παύει πλέον να είναι προϊόν μιας πολιτικής απόφασης. Δεδομένου βέβαια ότι οι τηλεοπτικές συχνότητες εξακολουθούν να μην είναι απεριόριστες, η παραχώρηση του δικαιώματος της χρήσης τους προϋποθέτει μια επιλογή μεταξύ των ενδιαφερομένων.

Η επιλογή αυτή μπορεί να γίνει είτε μέσω μιας συγκριτικής διαγωνιστικής διαδικασίας, όπως προέβλεπε το άρθρο 13 του ν. 3592/2007, είτε μέσω δημοπρασίας, όπως προβλέπει ο πρόσφατα ψηφισθείς νέος τηλεοπτικός νόμος.

Ο μηχανισμός της δημοπρασίας επιτρέπει τη μεγαλύτερη οικονομική αξιοποίηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων, προς όφελος του ταμειακού συμφέροντος του Δημοσίου, που κατά την παρούσα οικονομική συγκυρία αποτελεί έντονο λόγο δημοσίου συμφέροντος, και ταυτόχρονα περιορίζει τη διακριτική ευχέρεια στην επιλογή, που είναι αναπόφευκτα αυξημένη στο πλαίσιο μιας διαγωνιστικής διαδικασίας με βαθμολογία.

Υπό έναν όρο όμως: ότι η απόφαση για τον αριθμό των δημοπρατούμενων αδειών, ιδίως εκείνων που αφορούν εθνικής εμβέλειας παρόχους γενικού περιεχομένου, θα είναι μια «ουδέτερη» τεχνική απόφαση, με βάση τον αριθμό των τηλεοπτικών σταθμών που χωρούν στις διαθέσιμες συχνότητες.

Ο Χαράλαμπος Ανθόπουλος, είναι Αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΑΠ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: