Ο Πούτιν ένωσε ξανά Ομπάμα και Ερντογάν; Νέο τηλεφώνημα…




Ο φόβος που προκαλεί η Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δυτικούς συμμάχους,  μετά τη δυναμική εμφάνιση της Μόσχας στη Συρία, φαίνεται ότι “ένωσε” πρόσκαιρα -πιστεύουν οι αναλυτές- τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Οι κ. Ομπάμα και Ερντογάν, που δεν μπορούν να “μυρίσουν” ο ένας τον άλλο, μίλησαν ξανά χθες, και ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ήταν και το Κυπριακό.  Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, θα επισκεφθεί στις 13 Οκτωβρίου την ΑΘήνα, την επομένη τη Λευκωσία και το βράδυ θα αναχωρήσει για την Αττάλεια της Τουρκίας.

Στη διάρκεια χθεσινοβραδινής τους τηλεφωνικής συνομιλίας, κάλυψαν και τα θέματα της καταπολέμησης του ISIL, τη Συρία, και την ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής των G20 στην Αττάλεια στα μέσα Νοεμβρίου.

Στην γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του την εμβάθυνση της συνεργασίας στον αγώνα κατά του ISIL:

«Ο Πρόεδρος Ομπάμα”, αναφέρει ο εκπρόσωπος, “επανέλαβε την καταδίκη του για την τρομοκρατική επίθεση της 10ης Οκτωβρίου στην Άγκυρα και εξέφρασε τα συλλυπητήρια καθώς και την αλληλεγγύη των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των απειλών ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Τουρκία».

Οι δύο ηγέτες, σημειώνεται στην ανακοίνωση, επαναβεβαίωσαν τον κοινό στόχο της αύξησης της στρατιωτικής πίεσης προς τον ISIL και την ενίσχυση των μετριοπαθών στοιχείων της αντιπολίτευσης στη Συρία, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης μιας πολιτικής μετάβασης.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τονίζει ότι “οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης σχετικά με την επείγουσα ανάγκη να δοθεί τέλος στις επιθέσεις του ΡΚΚ στην Τουρκία». Υπογραμμίζεται ότι «σημείωσαν την θετική ώθηση προς μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων στην Κύπρο και υποσχέθηκαν την υποστήριξή τους σε διευθέτηση της σύγκρουσης».

Τέλος σημειώνεται οτι οι κ. Ομπάμα και Ερντογάν συζήτησαν επίσης την ημερήσια διάταξη για την επικείμενη σύνοδο κορυφής των G20 στην Αττάλεια της Τουρκίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο Πρόεδρος Ομπάμα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: