Ο Ολάντ απαιτεί μεταρρυθμίσεις, αλλά φτάνει στην Αθήνα φορτωμένος …ελπίδα




ΑΘΗΝΑ.- Στην Αθήνα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, για μια επίσκεψη ιδιαίτερης πολιτικής αλλά και οικονομικής σημασίας, τη στιγμή που η Ελλάδα επιχειρεί να κλείσει την αξιολόγηση, να ανοίξει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και να προσελκύσει επενδύσεις.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του MEGA στο Παρίσι, Μαρία Δεναξά, η σπουδαιότητα που δίνει και η γαλλική πλευρά στην επίσκεψη αυτή είναι τέτοια που ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος συναντήθηκε πριν από μερικές ημέρες με Έλληνα τραπεζίτη στο μέγαρο των Ηλυσίων για περισσότερο από μια ώρα κάτι που δεν συνηθίζεται για τέτοιου είδους συναντήσεις.

Πάντως, ο ίδιος ο κ. Ολάντ δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να στηρίξει την Ελλάδα προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση και να «αγκυροβολήσει» μόνιμα στην ζώνη του ευρώ.

«Το πρόγραμμα είναι βεβαρημένο, οι προθεσμίες σύντομες αλλά είναι καιρός η Ελλάδα να εξέλθει οριστικά από την κρίση. Και θα είμαι εκεί για να τη βοηθήσω όπως έκανα πάντα στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή.

Ο κ. Ολάντ επισημαίνει ότι η συμφωνία που επετεύχθη τον Ιούλιο βασίζεται στην υπευθυνότητα που πρέπει να επιδείξει η Αθήνα και την αλληλεγγύη των εταίρων.

Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος δίνει έμφαση στην ανάγκη ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και απευθύνει προσκλητήριο σε Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν περισσότερες στη χώρα μας. Οι δύσκολες και «επιβλητικές» μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν, τονίζει.

Σε ερώτηση σχετικά με την ανάγκη εγκατάλειψης της λιτότητας, σημειώνει ότι η Ευρώπη έχει κανόνες που πρέπει να γίνονται σεβαστοί, προσθέτοντας ότι «πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση των επενδύσεων.»

Ο Φρ. Ολάντ ήρθε συνοδευόμενος από κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησής του, όπως ο Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν και η υπουργός Ενέργειας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, με σκοπό να τείνει χείρα βοηθείας προς τη χώρα μας, αλλά και να συζητήσει θέματα οικονομικής συνεργασίας αφού τον ακολουθούν τουλάχιστον 70 Γάλλοι επιχειρηματίες.

Το πρωί της Παρασκευής ο Φρανσουά Ολάντ θα περάσει το κατώφλι του μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και ακολούθως οι δύο πολιτικοί θα προβούν σε κοινές δηλώσεις.

Ακολούθως και σε πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής, ο Γάλλος Πρόεδρος θα απευθύνει ομιλία στην Ολομέλεια. Ο κ. Ολάντ έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και τον Ευ. Βενιζέλο.

Τι περιλαμβάνει η Ελληνογαλλική Διακήρυξη που θα υπογράψουν Τσίπρας και Ολάντ

Την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας σε μία σειρά τομέων προωθεί η Ελληνογαλλική διακήρυξη που θα υπογράψουν ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ελληνας πρωθυπουργός στην Αθήνα.

Το περιεχόμενό της, το οποίο είναι ακόμη υπό επεξεργασία από στελέχη των δύο κυβερνήσεων, αναμένεται να διαμορφώσει το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Μεταξύ άλλων, επιδιώκεται:

  • παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων.
  • ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου.
  • επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κα.
  • συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η προώθηση της κάθε μίας από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας, καθώς και η εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία.

Οπως τονίζεται από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, η αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων αποτελεί μείζον τμήμα της ατζέντας στην διήμερη επίσημη επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα, ενώ ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει στο προσφυγικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

MEGA, Αθηναϊκό Πρακτορείο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: