Ο Νομπρόβσκις ζήτησε ολοκλήρωση δανειακών δεσμεύσεων




Την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων ζήτησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις μετά την συνάντηση το πρωί σήμερα  στην Αθήνα με τους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, καθιστώντας σαφές ότι οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να επιδείξουν «άλλη επιείκεια στην ελληνική πλευρά».

Εκτιμώντας την μέχρι τώρα πορεία της υλοποίησης των μέτρων που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή, οι δύο πλευρές παραδέχθηκαν πως υπάρχουν «σημαντικές αποκλίσεις προσεγγίσεων», και ότι τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά είναι εκείνα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και των πλειστηριασμών κατοικιών με στόχο να μειωθεί ο μεγάλος όγκος των «κόκκινων στεγαστικών δανείων.

Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε σήμερα ότι θα βρεθεί «ένας έντιμος συμβιβασμός» με τους δανειστές για τους όρους ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων. Η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα εισοδηματικά κριτήρια που θέτει η ίδια προκειμένου να εξαιρεθεί ο δανειολήπτης από τους πλειστηριασμούς, είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε πως υπάρχει θέληση και από τους δύο για συμβιβασμό, ωστόσο παραμένει η διαφορά στο πόσο θα πρέπει να εκτείνεται η κάλυψη της προστασίας. Παράλληλα επανέλαβε την πάγια θέση της Κομισιόν πως η προστασία πρέπει να στοχεύει σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, πέταξε το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά, αφού τόνισε πως βάσει της συμφωνίας υπάρχει η δυνατότητα για ισοδύναμα -τα οποία ψάχνει η ελληνική πλευρά.

Ο Λετονός αξιωματούχος δήλωσε ακόμα ότι είναι κρίσιμη  η πρώτη αξιολόγηση, και ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο. Υπάρχει πρόοδος, πρόσθεσε, και πιστεύω ότι η πρώτη αξιολόγηση θα είναι επιτυχής.

Ταυτόχρονα όμως προειδοποίησε πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, πως πρέπει να αναληφθεί δράση άμεσα, και πως η ελληνική πλευρά  καλείται να εφαρμόσει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα σε πολύ σύντομο χρόνο και αυτό, είπε,  απαιτεί πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Επίσης, ο κ. Ντομπρόβσκι έκρουσε τον κώδων περί κινδύνου απώλειας κονδυλίων του ΕΣΠΑ που λήγει στο τέλος του χρόνου αν δεν επιταχυνθούν κάποιες υποδομές, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης και μεγάλοι οδικοί άξονες. Είπε ότι πέρα από τα 835 εκατ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων που εισέρρευσαν πρόσφατα, θα έρθουν σύντομα άλλα 50 εκατ. ευρώ (αποπληρωμές παλαιού ΕΣΠΑ).

Για το μεταναστευτικό ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα που απαιτείται η συνεργασία των χωρών όχι μόνο της ΕΕ αλλά και των όμορων χωρών για την προστασία των συνόρων και τον εντοπισμό των λαθροδιακινητών, τη μεταφορά των μεταναστών και τη συντομότερη επιστροφή τους.

Η Ελλάδα όπως είπε, ήδη, λαμβάνει βοήθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά αποσυνέδεσε το θέμα αυτό από την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής λέγοντας ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε έτσι κι αλλιώς.

ΚΥΠΕ – Χρήστος ΜιχαηλίδηςΕλλάδα/ΑΘΗΝΑ

http://mignatiou.com/2015/10/ta-kokkina-dania-sto-epikentro-tis-sinantisis-tsakalotou-ntomprovskis/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: