Ο “μαραθώνιος” του Νίκου Κοτζιά στον ΟΗΕ




Μία πλούσια και γόνιμη εβδομάδα για την ελληνική διπλωματία ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Πληθώρα διμερών συναντήσεων με ομολόγους του από όλο τον κόσμο, και ειδικότερα από την περιοχή των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, συναντήσεις με υψηλούς αξιωματούχους, υπουργικές συναντήσεις διεθνών οργανισμών και συμμετοχή σε σειρά Συζητήσεων και Εκδηλώσεων Υψηλού Επιπέδου για διεθνή και περιφερειακά θέματα, άνοιξαν διαύλους για τη διεύρυνση και εμβάθυνση των επαφών της ελληνικής διπλωματίας και της περαιτέρω δυνατότητας ανάπτυξης των διμερών σχέσεων της Ελλάδας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, όπως τονίστηκε στις δηλώσεις των ενδιαφερόμενων πλευρών.

Ο κ. Κοτζιάς, εκτός από τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις και συμμετοχές, συνόδευσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις συναντήσεις που είχε με τους προέδρους της Κίνας Ξι Γινπίνγκ (Xi Jinping) της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι (Abdel Fatah Al Sisi), της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς (Mahmoud Abbas), της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ (Dilma Rousseff) και του Ισημερινού Ράφαελ Κορρέα (Rafael Correa). Ο κ. Κοτζιάς συνόδευσε, επίσης, τον πρωθυπουργό στις συναντήσεις του με τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου (Ahmet Davutoglu) και της Αλβανίας Έντι Ράμα (Edi Rama), τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι (John Kerry) και με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν (Ban Ki-moon).

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και η διακήρυξη με την οποία σφραγίστηκε η στρατηγική συνεργασία των τριών χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Όσον αφορά στις διμερείς συναντήσεις του, ο κ. Κοτζιάς είχε συζητήσεις με τους ομολόγους του της Γεωργίας Γκιόργκι Κβιρκασβίλι (Giorgi Kvirkashvili) του Αζερμπαιτζάν Ελμάρ Μαμαντιάροφ (Elmar Mammadyarov), του Ιράκ Ιμπραχήμ Αλ-Ζααφάρι (Ibrahim Al- Jaafari), του Σαν Μαρίνο Πασκουάλε Βαλεντίνι (Pasquale Valentini) του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι (Hashim Thaci), του Ιράν Μοχάμεντ Ζαρίφ (Mohammad J. Zarif), της Νορβηγίας Βιντάρ Χέλγκεσεν (Vidar Helgesen), της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ (Sergey Lavrov), του Λιβάνου Τζέρμαν Μπασίλ (Gebran Bassil) της Αργεντινής Έκτορ Μάρκος Τίμερμαν (Hector Marcos Timerman), της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου (Feridun Sinirlioğlu), της Ιορδανίας Νάσερ Γιούντεχ (Nasser Judeh) και της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Νταΐρι (Mohammed al-Dairi).

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε, επίσης, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πρόγευμα εργασίας με τους υπουργούς Εξωτερικών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), σε γεύμα εργασίας με τους ομολόγους του της Διαδικασίας Συνεργασίας των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) και σε δείπνο εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε, επίσης, με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε (Εspen Barth Eide) και με τον πρωθυπουργό του Κοσσόβου Ίσα Μουστάφα (Isa Mustafa), ενώ παρευρέθη και στην τελετή έπαρσης της παλαιστινιακής σημαίας στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας και αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων.

Σ. Αραβοπούλου, Αθηναϊκό Πρακτορείο, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: