Ο Λευκός Οίκος δικαιολογεί την απόφαση του να καλέσει το Ιράν στις συνομιλίες για Συρία




Οι συνομιλίες για τη Συρία θα έχουν νόημα μόνο αν κληθούν σε αυτές όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή του Ιράν δεν θα πρέπει να επισκιάσει τις προσπάθειες εξεύρευσης μιας λύσης στη συριακή κρίση.

Όταν ρωτήθηκε για την πρόσκληση που απευθύνθηκε στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Έρικ Σουλτς είπε στους δημοσιογράφους: “Οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να εργαστούν με οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και του Ιράν, για να τερματιστεί η σύγκρουση στη Συρία”.

Πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι για να έχουν αποτέλεσμα οι συνομιλίες “όλοι οι βασικοί παίκτες θα πρέπει να είναι παρόντες”.

Η ΕΕ, η Γαλλία και ο Λίβανος ανακοίνωσαν πως θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες της Παρασκευής στη Βιέννη

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι θα συμμετάσχει στη διεθνή συνάντηση για τη Συρία που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Βιέννη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ΕΕ, ενώ ανακοινώθηκε πως στη συνάντηση αυτή θα συμμετάσχουν επίσης η Γαλλία και ο Λίβανος.

Η απουσία της ΕΕ από τις συνομιλίες που είχαν την περασμένη εβδομάδα στην αυστριακή πρωτεύουσα οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας καθώς και αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας, προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της ΕΕ στη διευθέτηση μιας σύγκρουσης που έχει προκαλέσει φέτος μια μείζονα κρίση στην Ευρώπη λόγω της συρροής σύρων προσφύγων.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμπλέκεται πολύ σ’ αυτό που συμβαίνει στη Συρία”, δήλωσε η εκπρόσωπος της ΕΕ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Στο Παρίσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία θα συμμετάσχει στις συνομιλίες της Παρασκευής στη Βιέννη και πρόσθεσε πως η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει την παρουσία του Ιράν στις συνομιλίες αυτές. Το Παρίσι θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Η Γαλλία δεν είχε συμετάσχει στις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας για τη Συρία στη Βιέννη, αλλά φιλοξένησε χωριστές συνομιλίες χθες, Τρίτη, στο Παρίσι.

Στη Βηρυτό, πηγή στο λιβανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik πως ο λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Γκεμπράν Μπασίλ θα συμμετάσχει επίσης στις συνομιλίες της Παρασκευής κατόπιν προσκλήσεως της Ρωσίας.

“Ο Λίβανος αποδέχθηκε την πρόσκληση της Ρωσίας να συμμετάσχει στη συνάντηση της Βιέννης”, δήλωσε η πηγή, σύμφωνα με την οποία ο Μπασίλ θα έχει διμερείς συνομιλίες αύριο Πέμπτη με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: