Ο Κέρι είδε τον Ακιντζί, ο Αμερικανός υπουργός σύντομα στην Κύπρο




Συναντήθηκαν χθες στις 8 το πρωί (τοπική ώρα) ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, “για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη πρόοδο κάτω από τη διευκολυνόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη διαδικασία, για να επανενωθεί το νησί σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία”.

Αυτό αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος του Στἐιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι.

Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε τη σθεναρή αμερικανική υποστήριξη στη διαδικασία.

Ικανοποίηση για τη συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ για μια διαρκή και δίκαιη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο, στη βάση της πολιτικής ισότητας, εξέφρασε ο Τ/κ ηγέτης, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη είπε ότι ο κ. Κέρι εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφτεί την Κύπρο το Νοέμβριο, με τον Τ/κ ηγέτη να εκφράζει την ευαρέσκειά του για το γεγονός.

Είπε παράλληλα ότι είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στον κ. Κέρι το όραμά του, να ενημερώσει για τις συνομιλίες αλλά και τις δυσκολίες που συναντώνται στο κεφάλαιο του περιουσιακού και να ακούσει τις απόψεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

Συνέχισε, λέγοντας ότι εξέφρασε την αποφασιστικότητα της τ/κ πλευράς για λύση το συντομότερο δυνατό, λέγοντας ότι η σταθερότητα που θα επέλθει στην περιοχή ενδιαφέρει και τις ΗΠΑ.

Η πρόνοιες της διζωνικότητας στη λύση θα φέρουν και κάποια προβλήματα, είπε, προσθέτοντας ότι το θέμα των αποζημιώσεων στο περιουσιακό αποκτά έτσι μεγαλύτερη σημασία.

Για τη χρηματοδότηση της λύσης, αναφέρθηκε στις ενέργειες του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ Έιντε, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός, όπως είπε, ότι και οι ΗΠΑ δείχνουν ενδιαφέρον και θα συνεισφέρουν σε αυτές τις προσπάθειες.

Η συνάντηση έγινε στην παρουσία της «υπουργού» εξωτερικών Εμινέ Τσολάκ, του Τ/κ διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί, του εκπροσώπου Τύπου του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζού και άλλων.

Κέρι και Σινιρλίογλου συζήτησαν και Κυπριακό

Με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι συναντήθηκε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου στην Νέα Υόρκη  και ανάμεσα σε άλλα συζήτησαν και το Κυπριακό.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι κυρίως συζήτησαν τις εξελίξεις στη Συρία σε σχέση με τον ISIS και την τρομοκρατία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Τζον Κέρι είπε ότι οι στρατιωτικές αρχές των ΗΠΑ και της Ρωσίας είχαν σήμερα συνάντηση και αυτές οι επαφές θα συνεχιστούν. “Εμείς θέλουμε η Ρωσία να χτυπά μόνο τον ISIS στη Συρία. Αυτό τους το είπαμε καθαρά”, είπε ο Τζον Κέρι.

Στο μεταξύ στην Νέα Υόρκη ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και μ τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού ο Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκε και με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Ελμάρ Μεμμεντιααρόβ. Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι οι σχέσεις των Τ/Κ με τους Αζερμπαϊτζανούς είναι πολύ στενές και στόχος τους είναι να γίνουν ακόμη στενότερες.

ΚΥΠΕ – ‘Αννα ΑνδρέουΤΟΥΡΚΙΑ 2/10/2015 13:51

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: