Ο Κάρτερ επιβεβαίωσε την πρόκληση εναντίον της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα




Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ επιβεβαίωσε χθες πως το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Lassen έπλεε σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων από τεχνητά νησιά που έχει κατασκευάσει η Κίνα στην Νότια Σινική Θάλασσα.

Σε ακρόαση ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ, ο Κάρτερ αρχικά ανέφερε πως το Πολεμικό Ναυτικό έχει διεξαγάγει επιχειρήσεις στην Νότια Σινική Θάλασσα, όμως ερωτηθείς πιο πιεστικά από γερουσιαστές επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα κατά τα οποία το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Lassen έπλεε σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων από τεχνητά νησιά που έχει κατασκευάσει η Κίνα στην Νότια Σινική Θάλασσα.

Νωρίτερα σήμερα, η Κίνα καταδίκασε την παρουσία αμερικανικού πολεμικού πλοίου, καταγγέλλοντας μια «απειλή για την κυριαρχία της».

Το πλοίο «εισήλθε παράνομα και χωρίς την άδεια της Κίνας» στα χωρικά ύδατα πέριξ των νησιών του αρχιπελάγους Σπράτλι, δήλωσε ο Λου Κανγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Ζανγκ Γεσούι κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Πεκίνο Μαξ Μπόκους για να διαμαρτυρηθεί για την αμερικανική ναυτική περιπολία, μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση.

Ο Κάρτερ πρόσθεσε πως το αντιτορπιλικό ακολουθήθηκε από ασφαλή απόσταση από ένα πλοίο του κινέζικου Πολεμικού Ναυτικού, καθώς το USS Lassen χωρίς να αναφερθεί κάποιο περιστατικό.

Όπως τόνισε η διαδρομή 72 μιλίων που πραγματοποίησε το USS Lassen από το Βορρά προς τα νοτιοδυτικά, πέρασε επίσης εντός των 12 ναυτικών μιλίων της υφαλοκρηπίδας που διεκδικείται από τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ.

Τέτοιες επιχειρήσεις –γνωστές με τον όρο «αβλαβής διέλευση»– ενδεχομένως να πραγματοποιούνται συχνότερα στο μέλλον, σημείωσε ο Κάρτερ. «Αναμένω πως αυτό θα γίνεται συχνά στην Νότια Σινική Θάλασσα», δήλωσε.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: