Ο Αναστασιάδης πιστός στις συνομιλίες, ο Ακιντζί ψάχνει αναγνώριση του ψευδοκράτους




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Κινήσεις αναβάθμισης του ψευδοκράτους γίνονται από την Άγκυρα, η οποία αξιοποιεί διεθνείς συνάξεις που φιλοξενεί για να παρουσιάσει το κατοχικό καθεστώς ως αναγνωρισμένη οντότητα. Κι αυτό ενώ ο κ. Μουσταφά Ακιντζί, παραδίδοντας προχθές το πρώτο μάθημα του νέου ακαδημαϊκού έτους στο παράνομο “πανεπιστήμιο” ανατολικής Μεσογείου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο είπε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να απελευθερωθεί από την ιδέα ότι η συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους θα βοηθήσει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους. Και η ενοποίηση της τηλεφωνίας, είχε πει χαρακτηριστικά, έχει “τρακάρει” στην ιδεοληψία της αναγνώρισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η τουρκική κυβέρνηση έχει περιλάβει στον κατάλογο των συμμετασχόντων σε δυο φόρουμ, λεγόμενους υπουργούς του ψευδοκράτους. Και στις δυο περιπτώσεις οι αξιωματούχοι του κατοχικού καθεστώτος αφαιρέθηκαν μετά από έντονα διαβήματα από την Κυπριακή Δημοκρατία, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε το ψευδοκράτος να παραστεί, έχοντας πλάτες της Τουρκίας. Στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που φιλοξενείται από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου, παρέστη η λεγόμενη ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους, Εμινέ Τσολάκ, η οποία συνοδευόμενη από επτά συνεργάτες της, είχε επαφές που διευθέτησε η Άγκυρα. Παρά το γεγονός ότι η Τσολάκ τέθηκε εκτός καταλόγου, μετά τα διαβήματα της Λευκωσίας σε Βρυξέλλες, Λονδίνο που είναι η έδρα του Φόρουμ και τη Νέα Υόρκη, έκανε αισθητή την παρουσία της. Εξέδιδε και ανακοινώσεις με το λογότυπο του Παγκόσμιου Φόρουμ. Όπως μεταδίδει ο παράνομος Μπαϊράκ, η Εμινέ Τσολάκ «θα παραστεί στη διάσκεψη κορυφής με το θέμα «Αποτελεσματική Διεθνής Διαχείριση της Μετανάστευσης σε συνεργασία μεταξύ κρατών, διεθνών οργανισμών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και ιδιωτικού τομέα».

Στην φετινή διάσκεψη κορυφής, όπως αναφέρεται, συμμετέχουν περίπου 900 εκπρόσωποι κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων καθώς επίσης άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, περιλαμβανομένων και του Υπάτου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Antonio Guterres, του Κοινοτικού Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμοπούλου, του Υπάτου Αντιπροσώπου του ΟΗΕ για τη Συμμαχία των Πολιτισμών Nassir Abdulazziz Al-Nasser και περίπου τριάντα υπουργών και υφυπουργών από όλες τις περιοχές του κόσμου. Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπείται από αξιωματούχους του τμήματος μετανάστευσης.

Η Τουρκία φιλοξενεί, επίσης, διάσκεψη των συμβαλλομένων μερών της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της απερήμωσης. Η συμπερίληψη στον κατάλογο του ψευδοϋπουργού Γεωργίας απαλείφθηκε μετά και πάλι της παρέμβασης που έγινε από την  Κυπριακή Δημοκρατία, που εκπροσωπείται. Δεν έγινε γνωστό εάν ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους, θα παρευρεθεί στη διάσκεψη. Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει στη σύναξη αυτή το «έργο του αιώνα», τη μεταφορά του νερού από την Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο.

Είναι προφανές πως ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, η Άγκυρα, που αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες να φιλοξενήσει διεθνείς συνάξεις, προσπαθεί να παρουσιάσει το κατοχικό καθεστώς ως «κράτος».

ΕΙΔΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΑΚΤΩΡ 007

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ θα έχουν σήμερα οι δυο διαπραγματευτές για να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τη διαμόρφωση κριτηρίων για το περιουσιακό. Στόχος των Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, είναι να συμφωνήσουν στον κατάλογο των κριτηρίων μέχρι την 30 Οκτωβρίου, που είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί. Επίσης, θα ετοιμάσουν και το έγγραφο των αποκλίσεων.

Χθες δεν έγινε συνάντηση, προχθές όμως είχαν την ευκαιρία να δουν οι διαπραγματευτικές ομάδες και τον πράκτωρ 007, τον Τζέιμς Μποντ. Ο τελευταίος βρίσκεται στην Κύπρο ως Παγκόσμιος Απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για τις νάρκες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: