Νέο αυτόνομο κουρδικό καντόνι στην Συρία… Τι θα κάνει η Άγκυρα;




Η συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ, που είχε καταληφθεί από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αλλά απελευθερώθηκε τον Ιούνιο από τις κουρδικές δυνάμεις, ανακηρύχθηκε νέα αυτόνομη κουρδική επαρχία-καντόνι.

Το γεγονός επισημοποιεί τον έλεγχο των Κούρδων στην περιοχή των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία.
Οι κουρδικές Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG) κατέλαβαν την πόλη Τελ Αμπιάντ, με την υποστήριξη της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η νέα διοικητική επαρχία είναι η τέταρτη που ανακηρύσσεται από την κουρδική διοίκηση στη βόρεια Συρία.”Ανακηρύχθηκε επισήμως καντόνι” είπε ο Ντελίλ Οσμάν, ένας αξιωματούχος της κουρδικής διοίκησης.

Οι Κούρδοι της έχουν εγκαθιδρύσει τρεις αυτόνομες ζώνες-καντόνια κατά μήκος της βόρειας Συρίας. Αν και αρνούνται πως στόχος τους είναι η δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, η Τουρκία δεν πείθεται. Αυτός ήταν και ο λόγος που άφησε τους Κούρδους αβοήθητους έναντι των τζιχαντιστών στο Κομπάνι.

Η εξασφάλιση από τους Κούρδους της περιοχής του Τελ Αμπιάντ επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ των καντονιών του Κομπάνι και του Τζαζίρα, δημιουργώντας μια ευρείας έκτασης αυτόνομη κουρδική περιοχή.

Η εξέλιξη αυτή είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει πανικό στην Άγκυρα, η οποία ενεπλάκη, ή για την ακρίβεια, δημιούργησε, την συριακή κρίση, με σκοπό να αποτρέψει τη δημιουργία αυτόνομης κουρδικής κρατικής οντότητας στην Συρία, η οποία θα αποτελεί εν δυνάμει απειλή για την αυτήν.

Οι Τούρκοι επιμένουν να χαρακτηρίζουν ως τρομοκράτες τους Κούρδους της Συρίας, άποψη που όμως δεν συμμερίζονται οι Αμερικανοί.

Reuters, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Βυρηττός, Λίβανος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: