Νεκρούς και μεγάλες καταστροφές άφησε πίσω της η κακοκαιρία




Δύο νεκρούς και αμέτρητες καταστροφές σε υποδομές και περιουσίες άφησε στο πέρασμά του το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που έπληξε το περασμένο διήμερο την Περιφέρεια Αττικής.

Οι βορειοδυτικές περιοχές αλλά και τα νησιά, με την Ύδρα να συγκεντρώνει το μένος της πρωτοφανούς θεομηνίας, δοκιμάστηκαν σκληρά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε λίγα λεπτά πλημμύριζαν χείμαρροι από χώματα και φερτά των αποψιλωμένων βουνών, κατέρρεαν πρανή, έκλειναν τα ρέματα απορροής και οι δρόμοι με τη μορφή ποταμιών εισέρχονταν σε σπίτια και επιχειρήσεις, παρασέρνοντας στο διάβα τους υπάρχοντα, αυτοκίνητα και ανθρώπους.

Τραγικό θύμα της βιβλικής μανίας ήταν η 44χρονη μητέρα δύο παιδιών η οποία βρέθηκε νεκρή το Σάββατο το πρωί στη Φρεαττύδα. Από τον μικρό χείμαρρο με την τοπική ονομασία Πικροδάφνη στο Καματερό, την Πέμπτη, σύρθηκε στο ρέμα της Εσχατιάς και στη συνέχεια μέσω του Κηφισού κατέληξε στον Πειραιά.

Τα συνεργεία και τα σκαπτικά της Περιφέρειας Αττικής με την ενεργοποίηση όλου του εργατικού και τεχνικού δυναμικού, εργάζονται ακατάπαυστα για την απομάκρυνση των εμποδίων από τα σημεία απορροής.

Επίσης, το κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής μόνο την Πέμπτη από τις 10 πμ έως τις 9 μμ δέχτηκε περισσότερες από 3.000 κλήσεις κυρίως για απανλήσεις υδάτων από σπίτια και επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε ο υποστρατηγός Π.Σ. Αθανάσιος Σαραντέλος, δύναμη άνω των 500 ανδρών, σε 24ωρη βάση, παρείχε συνδρομή στους πληγέντες στην προσπάθεια να διασώσουν τις περιουσίες και σε ορισμένες περιπτώσεις και τη ζωή τους. Λιγότερες ήταν οι κλήσεις για απομακρύνσεις δέντρων που κατέπεσαν, εγκλωβίζοντας οχήματα και ανθρώπους, ενώ την Παρασκευή και σήμερα οι κλήσεις ήταν σαφώς λιγότερες καθώς αποκαθίσταται η ομαλότητα.

Στο μεταξύ, η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιωάννα Τσούπρα, επιβλέποντας τις εργασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης μπάζων από το χαρακτηρισμένο ως ακατάλληλο κτίσμα που κατέρρευσε την Πέμπτη στο ρέμα της Εσχατιάς, δέχθηκε επίθεση αλλά και μήνυση από τον ιδιοκτήτη του, ο οποίος την κατηγόρησε για παρέμβαση στην ιδιοκτησία του.
Το σχόλιο της ιδίας για την κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια και η Πολιτεία είναι ότι «νοσηρές καταστάσεις του παρελθόντος όπως οι εγκληματικές παρεμβάσεις σε βάρος της φύσης και η ασύστολη τσιμεντοποίηση των πάντων, συνεχιζόμενες ανευθύνως ανεμπόδιστα επί δεκαετίες, ξέσπασαν επάνω στους ήδη γονατισμένους από την κρίση συνανθρώπους μας οι οποίοι τώρα βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται».

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης η Ύδρα

Στο μεταξύ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Ύδρα, η Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να καταγραφούν και να αντιμετωπισθούν οι καταστροφικές συνέπιες σε υποδομές και περιουσίες τις οποίες προκάλεσε η σφοδρή καταιγίδα που έπληξαν χθες (Παρασκευή) την περιοχή.

Στην ενέργεια αυτή προχώρησε η Περιφέρεια, αργά το βράδυ, σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «μετά από εξουσιοδότηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τις ενέργειες της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννας Τσούπρα. Η εν λόγω κήρυξη έχει τρίμηνη διάρκεια και η ευθύνη συντονισμού των απαιτούμενων ενεργειών ανατέθηκε στον Δήμο Ύδρας».

Η Περιφέρεια Αττικής έχει εισηγηθεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης και των Δήμων Αχαρνών, Αγίων Αναργύρων- Καματερού, και Χαϊδαρίου που επλήγησαν την Πέμπτη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ενώ δεν αποκλείεται και η ένταξη του Δήμου Φυλής.

Κατερίνα Ρουμελιώτη, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: