Νέες ρωσικές επιδρομές στην Συρία – Έντονη αντίδραση από την Σαουδική Αραβία




Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν και σήμερα στόχους στην Συρία, στις περιοχές κοντά στην πόλη Ζισρ αλ-Σουγούρ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών, συμμάχων της οργάνωσης  Μέτωπο αλ Νούσρα.

Τα ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τουλάχιστον 30 επιδρομές στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, στην ορεινή περιοχή της Ζαουίγια, αλλά έπληξε και στόχους νοτιότερα, στην περιοχή της Χάμα.

Η επαρχία Ιντλίμπ είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας για το καθεστώς της Δαμασκού, λόγω της εγγύτητάς την με το προπύργιό του στη Μεσόγειο, τη Λατάκια.

Οι δυνάμεις του τζιχαντιστών της αλ Νούσρα και των συμμάχων της, προωθήθηκαν προς τις παράκτιες περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας, στα τέλη Μαΐου, εκδιώκοντας τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις από εκεί.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές αεροπορικές έχουν ως στόχο έναν κατάλογο γνωστών τρομοκρατικών οργανώσεων, πέραν του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι οργανώσεις αυτές είναι γνωστές και οι στόχοι επελέγησαν σε συντονισμό με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στο μεταξύ η Σαουδική Αραβία απαιτεί από τη Ρωσία να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εναντίον στόχων στη Συρία, δήλωσε Σαουδάραβας διπλωμάτης, προσθέτοντας πως η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος δεν έχει παρουσία στις περιοχές όπου σημειώθηκαν οι ρωσικές επιδρομές.

«Εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξήγαγαν οι ρωσικές δυνάμεις στη Χομς και τη Χάμα, περιοχές όπου δεν υπάρχουν δυνάμεις του ΙΚ. Οι επιθέσεις αυτές οδήγησαν σε έναν αριθμό αθώων θυμάτων. Απαιτούμε οι επιδρομές να σταματήσουν αμέσως και να μην επαναληφθούν», είπε.

«Οι χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία του καθεστώτος Άσαντ δεν μπορούνε να λένε ότι πολεμούν κατά την τρομοκρατία του ΙΚ», κατέληξε.

ΠΗΓΕΣ: Reuter, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΛΟΝΔΙΝΟ, ΠΑΡΙΣΙ, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: