Μοσκοβισί: Πρώτα η αξιολόγηση, μετά η συζήτηση για ελάφρυνση – Ο Ολλανδός παίζει με το χρέος




Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα τεθεί επί τάπητος μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος υπογράμμισε μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσχοβισί.

Ειδικότερα επισήμανε πως θα πρέπει να τεθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους “μετά τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο όταν θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, όταν θα έχουν εφαρμοστεί τα προαπαιτούμενα και θα έχουν ψηφιστεί τα νέα προαπαιτούμενα και εάν το πρόγραμμα είναι σε τροχιά τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για αναδιάρθρωση.

Πρόσθεσε ότι πιστεύει αλλά και ελπίζει πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει λέγοντας πως κάτι τέτοιο είναι σημαντικό.

“Τώρα πρέπει να βρούμε την οριστική λύση στην ελληνική κρίση ώστε να μην είναι πια απειλή για τη συνοχή του ευρώ και να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη”, συμπλήρωσε.

Διασαφήνισε πως είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για τις φάσεις μιας πιθανής αναδιάρθρωσης και πως η συζήτηση πρέπει να γίνει βήμα – βήμα.

Όπως είπε υπάρχουν 3 δισ. ευρώ που είναι έτοιμα να εκταμιευθούν προς την Ελλάδα πριν το τέλος Νοεμβρίου, αλλά γι’ αυτό θα πρέπει η Ελλάδα να “υλοποιήσει και αυτό το ξέρουν και είναι δεσμευμένοι σε αυτό” ενώ είπε με νόημα ότι αισθάνεται πως πλέον υπάρχει αίσθηση κοινής ευθύνης και περισσότερη εμπιστοσύνη μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

“Η Ευρώπη είναι σε καλύτερη θέση σήμερα γιατί βγαίνουμε από το ελληνικό θέμα. Έχουμε εμπιστοσύνη πλέον ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε τροχιά, ο διάλογος με τη νέα κυβέρνηση θα είναι υψηλής ποιότητας”, σημείωσε. “Είμαι αρκετά αισιόδοξος για την Ελλάδα, εννοείται όμως ότι θα πρέπει να επαγρυπνούμε αλλά αισθάνομαι ότι έχουμε πλέον τα κατάλληλα εργαλεία”, κατέληξε στην τοποθέτησή του για την Ελλάδα.

Ο ΓΕΡΟΥΝ ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, συμφωνούν πως η αναδιάρθρωση του χρέους θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω της τοποθέτησης του ορίου της ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους μάξιμουμ στο 15% του ΑΕΠ, δήλωσε ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ.

Ωστόσο, οι συζητήσεις για το εάν θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους θα ξεκινήσουν στα τέλη του έτους και μόνο εάν η Ελλάδα περάσει την πρώτη αξιολόγηση, τόνισε. “Υπάρχει μία ευρεία κατανόηση για τη μέθοδο που θα έπρεπε να ακολουθήσουμε, που είναι να κοιτάξουμε τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες”, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters. “Κατά δεύτερον, φαίνεται πως υπάρχει ευρεία αποδοχή για ένα καλό μέτρο θα ήταν να τεθεί στο μάξιμουμ το 15% του ΑΕΠ”, συμπλήρωσε. Και κατά τρίτον, τόνισε, και εμείς εργαζόμαστε μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα ήταν μία κοινή αντίληψη των σεναρίων: ποιες είναι οι ρεαλιστικές προσδοκίες σε ένα νορμάλ σενάριο; Ή σε ένα άλλο σενάριο αναφορικά με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό;, δήλωσε.

Ο Ντάισελμπλουμ τόνισε πως μία καθολική ελάφρυνση του χρέους ίσως να μην ήταν η καλύτερη λύση. “Θα δούμε εάν υπάρχουν χρηματοδοτικές “κορυφές” τα επόμενα 30 χρόνια”, ανέφερε και συμπλήρωσε πως σύμφωνα με ανάλυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τα πρώτα χρηματοδοτικά εμπόδια μπορεί να εμφανιστούν μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. “Οπότε, σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν περίεργο να προσπαθήσει να το κάνει κανείς από τώρα, είναι πολύ μακριά”, πρόσθεσε. Ωστόσο, τόνισε πως είναι κάτι που θα δούμε, και ότι εξαρτάται κατά πολύ στα σενάρια που επεξεργάζονται οι εταίροι με το ΔΝΤ, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εκτίμησε ότι είναι πολύ σημαντικό να συμβεί κάτι τέτοιο, ακόμη και αν δεν συμμετάσχει στη χρηματοδότηση.

“Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι το ΔΝΤ πάντα εργάζεται με τη λογική του 15% αλλά αν αυτοί υποστηρίζουν ότι αυτό είναι πολύ υψηλό ποσοστό για την Ελλάδα τότε αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους”, τόνισε ο πρόεδρος του Eurorgroup.

“Με τα 86 δισ. ευρώ, αυτό που κάνουμε είναι να ξεπληρώνουμε το ΔΝΤ, γιατί το Ταμείο είναι πολύ ακριβό”, συμπλήρωσε ο Ντάισελμπλουμ. Κατέληξε, δε, τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχει το ΔΝΤ ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του προγράμματος και η πολιτική στήριξη της Γερμανίας, της Ολλανδίας και άλλων χωρών, όπως είπε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: