Αυτός το χαβά του… Μοσκοβισί: Εφαρμογή μέτρων πριν δοθεί η δόση των 2 δις




Πρέπει να ληφθούν σκληρές αποφάσεις μέχρι το τέλος του 2015, τονίζει, αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει «σκληρές αποφάσεις» οι οποίες και πρέπει να ληφθούν «ως το τέλος της χρονιάς», αλλά αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει κεφάλαια από τους διεθνείς πιστωτές της.

«Υπάρχουν προκλήσεις, υπάρχουν σκληρές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ως το τέλος της χρονιάς», τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί, που αναμένεται να βρίσκεται στην Αθήνα την επομένη Τρίτη και την Τετάρτη.

«Από τον Ιούλιο εργαζόμαστε μέσα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας αναμφίβολα χωρίς προηγούμενο ανάμεσα σε μια ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από την έναρξη της ελληνικής κρίσης», σημείωσε πάντως με ικανοποίηση ο Ευρωπαίος επίτροπος.

«Αυτό δεν σημαίνει πως όλα είναι εύκολα, υπάρχουν περίπλοκα ζητήματα, υπάρχουν προκλήσεις, αλλά διαπιστώνω μια αμοιβαία βούληση να εργαστούμε μαζί», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.

Ο επίτροπος επέμεινε ότι πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα που ζητούν οι πιστωτές πριν εκταμιευθεί το ποσό των 2 δισ. ευρώ που αναμένει η ελληνική κυβέρνηση.

«Το προαπαιτούμενο είναι να ληφθούν τα μέτρα», πρόσθεσε ο Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι σημαντική διότι θα δοθούν «διευκρινήσεις ως προς αυτό» από την Αθήνα.

Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Την Τρίτη στην Αθήνα ο Πιερ Μοσκοβισί

Την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη θα πραγματοποιήσει ο επίτροπος επί των Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί επίσκεψη στην Αθήνα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, Αννίκα Μπράιτχαρντ.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος επίτροπος θα συναντηθεί με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και θα ενημερωθεί για την πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση για την εφαρμογή του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων που συνδέεται με την εκταμίευση των 2 δισ., η κ. Μπράιτχαρντ επανέλαβε πως υπάρχει «σημαντική πρόοδος» και πως η σύνταξη της «έκθεσης συμμόρφωσης» από τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να ολοκληρωθεί «σύντομα».

Σημειώνεται πως σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του EuroWorking Group, κατά την οποία τα κράτη μέλη θα ενημερωθούν σχετικά με την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη της έκθεσης, δεν αναμένεται να δοθεί το “πράσινο φως” για την εκταμίευση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, της Χρ. Βασιλάκη Βρυξέλλες, Belgium

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: