Με άγριες διαθέσεις ο Ντομπρόβσκις στην Αθήνα: Χάνετε χρόνο, προαπαιτούμενα ίσον χρήματα




Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις που από σήμερα Δευτέρα πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο κ. Ντομπρόβσκις, θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 14:00.

Πριν την άφιξή του στη χώρα μας, ο Λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν στέλνει μήνυματα για την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας υλοποίησης των συμφωνηθέντων ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να θέσει και ερωτήματα για την υπόθεση Σαββαΐδου.

«Δεν υπάρχει επ’ ουδενί χρόνος για χάσιμο» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ντομπρόβσκις στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». Ξεκαθαρίζει, μάλιστα, ότι σε ό,τι αφορά την καταβολή της επόμενης δόσης είναι ξεκάθαρο ότι απαιτείται η υλοποίηση των συμφωνηθέντων προαπαιτουμένων.

Παράλληλα, τόνισε ότι η πρώτη αξιολόγηση αποτελεί ένα «σημαντικό σημάδι» για τους εταίρους, τους επενδυτές και τις αγορές, ώστε διαπιστωθεί η τήρηση του νέου προγράμματος στήριξης. Επιπλέον, υπενθύμισε στην ελληνική κυβέρνηση ότι η «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων και η πολιτική βούληση για την εφαρμογή τους αποτελούν «κλειδιά» για την επίτευξη των αλλαγών που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.

«Περιθώριο για κάποιες αλλαγές ίσως υπάρχει, αλλά τα προτεινόμενα εναλλακτικά μέτρα θα πρέπει να έχουν ισόποση δημοσιονομική αξία», συμπλήρωσε.

Πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη στο δεύτερο μισό του 2016, και υπάρχουν όλα τα στοιχεία για να συμβεί αυτό, αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Ντομπρόβσκις, προσθέτει, ότι «άμεση προτεραιότητα είναι η εφαρμογή του προγράμματος και η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Στο θέμα του χρέους, ο κ. Ντομπρόβσκις, κάνει λόγο για μακρύτερες περιόδους αποπληρωμής και χάριτος, και σημειώνει ότι, «είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται στον σωστό δρόμο όταν έρθει η ώρα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει ότι η νέα υπηρεσία για την Υποστήριξη των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, που έχει δημιουργήσει η Κομισιόν, παρέχει ήδη βοήθεια στην Ελλάδα στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, αναφέρει ότι «απαιτείται η υλοποίηση των συμφωνηθέντων προαπαιτουμένων».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, αναμένεται να εισρεύσουν άμεσα στην ελληνική οικονομία ευρωπαϊκοί πόροι ύψους 800 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του ΕΣΠΑ, ως προχρηματοδότηση για τα αναπτυξιακά έργα της περιόδου 2014-2020.

Αυτό συμβαίνει διότι, όπως είπε, από τις 16 Οκτωβρίου τέθηκε σε ισχύ η πρόταση της Επιτροπής για αλλαγή των κανόνων στην παροχή ευρωπαϊκών πόρων για αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα, προκειμένου να εισρεύσουν γρηγορότερα τα χρήματα στη χώρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τις αλλαγές των κανόνων, η Ελλάδα εξοικονομεί 2 δισ. ευρώ, εντός του 2015 και 2016. Συγκεκριμένα, εντός του 2015 θα εισρεύσουν στη χώρα 1,3 δισ. ευρώ και το 2016, περί τα 700 εκατ. ευρώ.

Ποιοι τον συνοδεύουν

Σύμφωνα με την Ημερησία, «ενισχυμένη» αναμένεται να είναι η αντιπροσωπεία που θα συνοδεύει τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος φτάνειστην Αθήνα, σε μια κρίσιμη περίοδο για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών.

Τον κ. Ντομπρόβσκις, ο οποίος έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο για το σύνολο των δημοσιονομικών και αναπτυξιακών θεμάτων που αφορούν την Ελλάδα, θα συνοδεύει ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σερβάς Ντερούζ, του οποίου η παρουσία στην εν λόγω αντιπροσωπεία δεν ήταν αρχικά σχεδιασμένη, αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στην Αθήνα.

Μέρος της αντιπροσωπείας θα είναι και ο Μάαρτεν Βερβέ, επικεφαλής της νεοσύστατης «Υπηρεσίας για την Υποστήριξη των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων». Η υπηρεσία αυτή που αποσκοπεί στην παροχή «τεχνικής βοήθειας», για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των διοικητικών μεταρρυθμίσεων και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, έχει αναλάβει τελευταία να βοηθήσει και στη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού, λόγω της έντασης του προβλήματος.

Ο κ. Βερβέ θα μετάσχει στις περισσότερες συναντήσεις του αντιπροέδρου της Επιτροπής με τους Έλληνες υπουργούς.

Η επίσκεψη του κ. Ντομπρόβσκις, ο οποίος έχει στην αρμοδιότητά του το σύνολο των ελληνικών θεμάτων, δείχνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την κορύφωση του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για την προώθηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς σημειώνεται αμέσως μετά την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα και λίγες μέρες πριν την άφιξη του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα 3- 4 Νοεμβρίου, αν και η ακριβής ημερομηνία μένει να επιβεβαιωθεί.

Επαφές στην Αθήνα

Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα συναντηθούν στις 10.15 π.μ., με τον κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Θ​α ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις με τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και τον Αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις στις 11.15 π.μ., σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για την επίσκεψη του ευρωπαίου αξιωματούχου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: