Λύση για τους Κυπρίους και όχι για την Τουρκία




ΑΡΘΡΟ της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Είχε εξαρχής προβλεφθεί από όσους γνωρίζουν καλά πώς λειτουργούν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό ότι οι διαφωνίες θα φανούν όταν αρχίσουν οι συζητήσεις στα δύσκολα, τα λεγόμενα ακανθώδη ζητήματα. Μετά τις πρώτες συναντήσεις που είχαν έντονο επικοινωνιακό χαρακτήρα εντοπίσθηκαν οι δυσκολίες. Εντοπίσθηκαν οι διαφορές επί της ουσίας του κυπριακού προβλήματος, που εάν δεν ξεπεραστούν, δυστυχώς, δεν θα μπορέσει η διαδικασία να προχωρήσει προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας.

Ο Μουσταφά Ακιντζί επιχειρεί την τελευταία περίοδο δημοσιοποιώντας τις θέσεις του να δημιουργήσει μια τεταμένη κατάσταση στη διαδικασία. Από τη Νέα Υόρκη, όπου βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες, διαμήνυσε ότι επιμένει σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο. Επανέλαβε τη θέση του ότι θα πρέπει να υπάρχει πλειοψηφία πληθυσμού και περιουσίας στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. Όπως θα έχουν και οι Ελληνοκύπριοι στο ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο.

Ο κ. Ακιντζί με αυτές τις θέσεις που εκφράζει, όπως και με πολλές άλλες που έχει παρουσιάσει στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του (ο κ. Ναμί), παραπέμπει στις διαχρονικές τουρκικές απόψεις και προσεγγίσεις στο Κυπριακό. Εκφράζει εν πολλοίς διαχωριστικές θέσεις, που αποτελούν τη στρατηγική επιδίωξη της Άγκυρας διαχρονικά στο Κυπριακό.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν είναι αυτές οι τελικές θέσεις του κ. Ακιντζί, καθώς διαφορετικά θα πρέπει να σηκώσει το βάρος ενός νέου αδιεξόδου στο Κυπριακό. Θα έχει την ευθύνη της μη επίτευξης συμφωνίας καθώς επιμένει σε θέσεις που δεν διασφαλίζουν ένα κοινό μέλλον της χώρας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Ακιντζί και οι συνεργάτες του πρέπει να αντιληφθούν ότι η λύση θα είναι για τους Κυπρίους και μόνο. Όχι για την Τουρκία, όχι για οποιαδήποτε άλλη χώρα. Για τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους.

Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για τους Τουρκοκύπριους. Τους χρησιμοποιεί ως όχημα για να εξυπηρετήσει τους σχεδιασμούς της στο Κυπριακό. Όσο γρηγορότερα οι Τουρκοκύπριοι το αντιληφθούν αυτό, τόσο θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα του λαού της Κύπρου. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα υπόλοιπα είναι για την προπαγάνδα και για όσους δεν ενδιαφέρονται για λύση.

www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: