ΚΚΕ: “Φοροληστεία κατά των αγροτών ετοιμάζει η κυβέρνηση”




Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με ταχύτατους ρυθμούς ετοιμάζει την άγρια φοροληστεία της αγροτιάς και την ανατροπή της κοινωνικής ασφάλισης, που είχε απομείνει, με συνέπεια ν’ αυξηθούν ραγδαία οι ανασφάλιστοι στον ΟΓΑ, από το 40% που είναι σήμερα.

Το αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες να στερηθούν στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τους αγρότες, επισημαίνοντας ότι «στόχος αυτής της σκληρότητας και βαναυσότητας είναι οι αγρότες να πληρώσουν, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, το κόστος της κάλυψης των κρατικών ελλειμμάτων και χρεών για τη δημιουργία των πλεονασμάτων, που είναι απαραίτητα για την στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης».

«Η φοροαφαίμαξη είναι συνέχεια της αύξησης του ΦΠΑ από 13% σε 23% για αγροτικά εφόδια, σε είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, που ροκανίζουν το ήδη πετσοκομμένο εισόδημα της αγροτικής λαϊκής οικογένειας με την αύξηση στο κόστος παραγωγής» υποστηρίζει το ΚΚΕ.

Και προσθέτει ότι η κυβέρνηση προωθεί άμεσα «μέτρα-φωτιά» και συγκεκριμένα: φορολογία από 13% σε 26% από το πρώτο ευρώ και στο σύνολο των εισοδημάτων, ενισχύσεων και αποζημιώσεων, Υπερτριπλασιασμό της προκαταβολής φόρου από 27,5% μέχρι και 100%, έως και τριπλασιασμό της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΟΓΑ, ενώ συζητείται και η διάλυση του ΟΓΑ.

«Τα μέτρα αυτά είναι στο δεύτερο πακέτο με τα προ απαιτούμενα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων, προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων που υπηρετεί το 3ο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ» σημείωνει το ΚΚΕ.

«Η υποκρισία για εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων, που επικαλούνται κυβέρνηση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, κλπ, επιδιώκει να δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες ότι στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, που έχει τα κλειδιά τη οικονομίας και της εξουσίας, μπορεί να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους», αναφέρει.

Στην ανακοίνωση του κόμματος τονίζεται ότι «η διαπραγμάτευση και τα όποια «ισοδύναμα» ή «έξυπνα» μέτρα της κυβέρνησης και όλων των αστικών κομμάτων για φοροελαφρύνσεις θα επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα που δεν έχουν, όπως και η αγροτιά, καμιά ευθύνη για την καπιταλιστική κρίση».

Όσον αφορά τα αποτελέσματα των μέτρων, το ΚΚΕ εκτιμά ότι αυτά θα επιταχύνουν τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της γης και της παραγωγής, θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τους μεγαλοαγρότες καπιταλιστές, τον έλεγχο του τραπεζικού, βιομηχανικού και εμπορικού κεφαλαίου στην παραγωγή και διακίνηση των διατροφικών προϊόντων και θα οδηγήσουν στο ξεκλήρισμα και στην ανεργία και άλλους, χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι «είναι μονόδρομος η κοινή δράση του φτωχού αγρότη, του μισθωτού εργαζόμενου, του επαγγελματοβιοτέχνη, για να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται» και καλεί σε αγώνα για:

-Αφορολόγητο εισόδημα που είναι αναγκαίο για να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών.

-Αναλογική φορολόγηση των επιπλέον εισοδημάτων και γενναία φορολόγηση των μεγαλοαγροτών καπιταλιστών και των μονοπωλιακών ομίλων.

– Μείωση του κόστους παραγωγής των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και δωρεάν παροχή υπηρεσιών από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

-Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία και πρόνοια. Να διατηρηθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης.

-Μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

«Η επιβίωση απέναντι στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων αναδεικνύει την ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του λαϊκού παράγοντα, με την ενδυνάμωση της συμμαχίας με τους εργάτες, τους μικροεπαγγελματίες, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: