“Τρικυμία” στο Αιγαίο: Γιούνκερ και Μέρκελ απαιτούν συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας




Στη γραμμή της Καγκελαρίου Μέρκελ για τις κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο, συντάχθηκε χθες και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δημιουργώντας σοβαρότατο πρόβλημα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Χθες Τετάρτη, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι «θα ήταν πολύ χρήσιμο» αν «υπό ευρωπαϊκή αιγίδα» υπήρχε ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, «ούτως ώστε να επιτηρείται η πύλη εισόδου» των προσφύγων στην Ευρώπη.

Ο κ. Γιούνκερ άφησε να εννοηθεί ότι, εξ όσων αντελήφθη κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις. Πλην όμως, συνέχισε, φαίνεται να υπάρχουν αντιρρήσεις από ελληνικής πλευράς, για τις οποίες -όπως σημείωσε- θα υπάρξουν διαβουλεύσεις. «Είναι θέμα ευρωπαϊκό, δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων» τόνισε επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Το προσφυγικό ζήτημα τέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο πρωθυπουργός με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Ειδικότερα, αντικείμενο της συζήτησης, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ήταν η διαχείριση των προσφυγικών θεμάτων, εν όψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής, καθώς και το επικείμενο ταξίδι της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία.

Οι Γερμανοί επανήλθαν χθες στο θέμα εμμένοντας στην «ανάγκη συντεταγμένης κατάστασης στο Αιγαίο». Αναφερόμενος στην ανάγκη να εμποδιστεί η δράση των διακινητών προσφύγων, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επανέλαβε ότι «χρειαζόμαστε σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Αιγαίο μια συντεταγμένη κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας». Πρόσθεσε ότι «Θέλουμε να σταματήσουμε οριστικά τους διακινητές, οι οποίοι αυτή τη στιγμή κάνουν ό,τι θέλουν και δεν θέλουμε πλέον να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές τόσων ανθρώπων»

Ο κ. Ζάιμπερτ υποστήριξε και τα εξής:

«Γι’ αυτό από τη μία πλευρά στηριζόμαστε στη διάθεση συνεργασίας της τουρκικής πλευράς, αλλά θέλουμε να στηρίξουμε και την Ελλάδα στις υποχρεώσεις της. Η Ελλάδα έχει, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την υποχρέωση για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Θέλουμε να στηρίξουμε διμερώς τόσο την Τουρκία όσο και την Ελλάδα, πχ. στον τομέα της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού δώσαμε στην Ελλάδα πριν από λίγο καιρό μηχανήματα για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, και βεβαίως θα ενισχύσουμε την στήριξη της Frontex».

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση, αν η γερμανική κυβέρνηση έχει την εικόνα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απάντησε:

«Όχι. Περιγράφω την πραγματικότητα και η πραγματικότητα λέει ότι από τα τουρκικά παράλια διακινητές μεταφέρουν ανεμπόδιστα ανθρώπους στα ελληνικά νησιά, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Και αυτό σε πολύ μεγάλο αριθμό. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζεται, χωρίς αλλαγή, εδώ και εβδομάδες και μήνες. Και αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας -όλοι μαζί στην Ευρώπη, αλλά και οι δύο χώρες τις οποίες αφορά αυτό στα θαλάσσια σύνορά τους. Και εκεί πιστεύω ότι υπάρχει απόλυτη συμφωνία –αυτό ήταν και το περιεχόμενο του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχε και η Ελλάδα– ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε έναν αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Και σε αυτό η Γερμανία πάντα θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η Ελλάδα να λαμβάνει την απαραίτητη υποστήριξη», είπε.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: H Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να φέρει εις πέρας τα όσα έχουν συμφωνηθεί διμερώς έως τώρα, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας σε εκδήλωση στην πόλη Πασάου της Γερμανίας. Απαντώντας σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου, δήλωσε εξάλλου ότι εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Σχολιάζοντας τις σχέσεις ΕΕ και Ελλάδας ο κύριος Γιούνκερ είπε ότι αυτές βρίσκονται σε καλό δρόμο, ενώ αναφερόμενος στην σημερινή κοινωνική και οικονομική κατάσταση των Ελλήνων ζήτησε απ όλους να επιδείξουν σεβασμό, αλληλεγγύη, και μεγαλύτερη ευαισθησία στην προσπάθεια των Ελλήνων και ιδιαίτερα των οικονομικά αδύνατων ομάδων.

Σε αυτήν του την αναφορά ο κ. Γιούνκερ καταχειροκροτήθηκε από το παριστάμενο κοινό, το οποίο παρακολούθησε την εκδήλωση που οργάνωσε ο εκδοτικός Οίκος Πασάου, με τον τίτλο “Άνθρωποι στην Ευρώπη“.

Πληροφορίεες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (Μ. Σπινθουράκης) και Reuters, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, Belgium

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: