Κατρούγκαλος: Εθνική σύνταξη με χρηματοδότηση από φορολογία




Η πρόταση της επιτροπής σοφών για το ασφαλιστικό δεν είναι η πρόταση της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από το πόρισμα της πρώτης.

Μιλώντας στο STAR ο κ. Κατρούγκαλος απέρριψε κάθε πρόταση σύνδεσης της σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια και είπε ότι θα εισηγηθεί να μην υπάρχει κάτι τέτοιο.

Ο υπουργός Εργασίας υιοθετεί και θα εισηγηθεί στα κυβερνητικά όργανα, όπως είπε, να υπάρχει μια εθνική σύνταξη που θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και όχι από εισφορές και θα συνδεθεί με τον κίνδυνο της φτώχειας, καθώς πολλοί άνθρωποι θα έχουν τεράστια κενά στον ασφαλιστικό τους βίο.

Όπως εξήγησε, η σύνταξη αυτή θα δίνεται σε όποιον έχει συμπληρώσει 15 χρόνια εργάσιμου βίου και πάνω σε αυτήν θα έρχεται να προστεθεί το αναλογικό κομμάτι.

Σε ό,τι αφορά το ύψος αυτής της σύνταξης διευκρίνισε ότι θα προτείνει να ανέρχεται στο 60% του μέσου εισοδήματος, που αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται σε 390 ευρώ.

“Δεν πάμε να κάνουμε μια ακόμη μείωση στις συντάξεις, θέλουμε μια μεταρρύθμιση που και θα κάνει τιο σύστημα βιώσιμο”, τόνισε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το ασφαλιστικό “είναι μια ωρολογιακή βόμβα αλλά κάποιος πρέπει να την απασφαλίσει”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: