Κάθοδος μεγάλων δυνάμεων… Στην Κύπρο Αμερικανός, Βρετανός, Ρώσος, Γερμανός ΥΠΕΞ




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συνωστισμός επισκεπτών θα υπάρξει το Νοέμβριο στην Κύπρο, μήνας ο οποίος κρίνεται  ως πολύ κρίσιμος για τα περαιτέρω βήματα στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δυο βασικοί παίκτες των διεργασιών στο Κυπριακό θα δηλώσουν παρών στη Λευκωσία, ώστε να ενισχύσουν την κινητικότητα και να στείλουν μηνύματα αναβάθμισης του δικούς τους ενδιαφέροντος. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζο Κέρι θα βρεθεί στην Κύπρο, το Σάββατο 14 Νοεμβρίου και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ την προηγούμενη ημέρα, 13 Νοεμβρίου, θα βρίσκεται στην Αθήνα ενώ στις 15 στην Τουρκία, όπου θα συνοδεύει τον Πρόεδρο Ομπάμα. Στις 19 Νοεμβρίου( δεν οριστικοποιήθηκε αλλά αυτή είναι η αρχική ημερομηνία), στη Λευκωσία θα βρεθεί ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Φίλιπ Χάμμοντ, ο οποίος είχε την ευκαιρία πρόσφατα να τα πει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη καθώς και με τον Μουσταφά Ακιντζί τηλεφωνικά.

Στη μεγάλη εικόνα των διεργασιών εντάσσεται ασφαλώς και η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αργότερα, στις αρχές Δεκεμβρίου, η οποία συνδέεται τόσο με το Κυπριακό καθώς μέχρι τότε θα υπάρχουν ενδείξεις για την πορεία των συζητήσεων καθώς και για τα διμερή θέματα. Σημειώνεται συναφώς ότι στις 17 Νοεμβρίου θα επισκεφθεί την Κύπρο ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φράνκ Βάλτερ Στάινμαγερ. Στο πρόγραμμα των επισκέψεων, με ασφαλώς λιγότερη σύνδεση με τα διαδραματιζόμενα στο Κυπριακό, βρίσκεται και αυτή του Αυστριακού Προέδρου της Δημοκρατίας, στις αρχές Νοεμβρίου. Είναι σαφές πως η παρουσία τριών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο νησί μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο, δεν μπορεί να θεωρείται τυχαίο και τουλάχιστον για τους αγγλοαμερικάνους, η κάθοδος στην Κύπρο φαίνεται ότι γίνεται με ενθάρρυνση των Ηνωμένων Εθνών.

Οι επισκέψεις υπουργών Εξωτερικών, μεγάλων χωρών, ειδικά αυτών με διαχρονική εμπλοκή στο Κυπριακό, δείχνει διάθεση για να σπρώξουν προς τα εμπρός τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, σε μια περίοδο κατά την οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες, λόγω πρωτίστως της υπαναχώρησης του κ. Ακιντζί από συμφωνηθέντα. Όλες οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν μετά τις εκλογές στην Τουρκία, μια εξέλιξη που σαφώς επηρεάζει τα διαδραματιζόμενα στο Κυπριακό ενώ δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει και τις ενέργειες εδραίωσης των τετελεσμένων της κατοχής που γίνονται από τουρκικής πλευράς. Όπως, για παράδειγμα, τα εγκαίνια του έργου για τη μεταφορά νερού.

Ανεβάζει ρυθμούς ο κ. ΄Άιντα

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ ‘Αιντα βρίσκεται εκ νέου στη Λευκωσία για να συνεχίσει τις επαφές του σε διάφορα επίπεδα. Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν κρίσιμο μήνα το Νοέμβριο και δεν θέλουν να αφήσουν την ευκαιρία της εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων να περάσει απαρατήρητη.

Είναι πρόδηλο ότι από τους ρυθμούς που θα έχουν οι συζητήσεις και ειδικά πόσες φορές θα συναντώνται οι Αναστασιάδης και Ακιντζί, θα εξαρτηθούν πολλά, σύμφωνα με εκτιμήσεις στο Διεθνή Οργανισμό. Ο κ. ‘Αιντα θα έχει πολλές συναντήσεις με τους δυο διαπραγματευτές, οι οποίοι συνεχίζουν την προετοιμασία για τη διαμόρφωση των κριτηρίων για το περιουσιακό και τη σύνταξη του εγγράφου για τις αποκλίσεις.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: