ΗΠΑ: “Όλα δείχνουν” ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που κατερρίφθη ήταν ρωσικό




«Όλα δείχνουν» ότι το μη επανδρωμένο τηλεχειριζόμενο αεροσκάφος που καταρρίφθηκε στην Τουρκία είναι ρωσικό, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Ετσι, αντέκρουσε τα όσα υποστηρίζει η Μόσχα που διαβεβαιώνει από την πλευρά της ότι όλα τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή επιχειρούν χωρίς κανένα πρόβλημα.

«Όλα δείχνουν ότι, ναι, πρόκειται για ένα ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος» επισήμανε αυτός ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, ενώ διευκρίνισε ότι οι Σύροι δεν χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα αεροσκάφη σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα κατέρριψαν σήμερα ένα άγνωστης εθνικότητας μη επανδρωμένο αεροπλάνο στον τουρκικό εναέριο χώρο κοντά στα σύνορα με τη Συρία και Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως η Ουάσιγκτον πιστεύει πως το καταρριφθέν αεροσκάφος είναι ρωσικό.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ωστόσο πως όλα τα αεροσκάφη του στη Συρία επέστρεψαν σώα στη βάση τους και πως όλα τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιχειρούν “όπως έχει σχεδιασθεί”.

Η κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροπλάνου υπογραμμίζει τους κινδύνους για την Τουρκία καθώς συριακά και ρωσικά αεροσκάφη, όπως και αεροσκάφη του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού, πραγματοποιούν αποστολές μάχης πολύ κοντά στα σύνορά της.

Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Αντρέι Καραπόλοφ ανακοίνωσε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον περισσοτέρων από 380 στόχων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασής τους στη Συρία, στις 30 Σεπτεμβρίου.

“Από την αρχή των επιχειρήσεων, πραγματοποιήσαμε 600 αεροπορικές εξόδους (…) Επλήγησαν περισσότεροι από 380 στόχοι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος”, δήλωσε ο στρατηγός Καραπόλοφ σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα.

Ο στρατηγός πρόσθεσε στην ίδια συνέντευξη πως η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τα πολεμικά πλοία της στη Μεσόγειο για να εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η Ρωσία είχε προηγουμένως εκτοξεύσει πυραύλους κρουζ εναντίον των τζιχαντιστών από την Κασπία Θάλασσα, πάνω από το Ιράν και το Ιράκ.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τουρκικά αεροπλάνα κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο αερόχημα (drone) εντός του τουρκικού εναέριο χώρο κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Η εθνικότητα του καταρριφθέντος drone δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή, δήλωσε Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Νωρίτερα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είχαν ανακοινώσει πως κατέρριψαν ένα αεροσκάφος άγνωστης εθνικότητας αφού του απηύθυναν τρεις προειδοποιήσεις, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που ακολουθεί η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ωστόσο πως όλα τα αεροσκάφη του στη Συρία επέστρεψαν σώα στη βάση τους και πως όλα τα ρωσικά drones επιχειρούν όπως έχει σχεδιασθεί. Άρα το πιθανότερο είναι το drone να είναι συριακό. Υπάρχει περίπτωση, όμως , να είναι και ιρανικό που χρησιμοποιούν οι Ιρανοί ή η Χεζμπολάχ.

Η κατάρριψη του drone υπογραμμίζει τους κινδύνους για την Τουρκία καθώς συριακά και ρωσικά αεροσκάφη, όπως και αεροσκάφη του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού, πραγματοποιούν αποστολές μάχης πολύ κοντά στα σύνορά της.

Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Αντρέι Καραπόλοφ ανακοίνωσε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον περισσοτέρων από 380 στόχων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασής τους στη Συρία, στις 30 Σεπτεμβρίου.

«Από την αρχή των επιχειρήσεων, πραγματοποιήσαμε 600 αεροπορικές εξόδους. Επλήγησαν περισσότεροι από 380 στόχοι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο στρατηγός Καραπόλοφ σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα.

Ο στρατηγός πρόσθεσε πως η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τα πολεμικά πλοία της στη Μεσόγειο για να εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Άγκυρα, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: