Καταχειροκροτούμενη από 20,000 φιλάθλους αποκλείστηκε η Κύπρος




ΚΥΠΕ, Γιώργος Χριστοδουλίδης, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Η Eθνική Κύπρου στο ποδόσφαιρο έχασε την Τρίτη το βράδυ στο ΓΣΠ από τη Βοσνία με 2-3 και αποκλείστηκε από τα μπαράζ που οδηγούν στην τελική φάση της διοργάνωσης. Παρ` όλα αυτά η Εθνική κέρδισε το ζεστό χειροκρότημα των 20,000 φιλάθλων, που συνέρρευσαν στο γήπεδο, για την εμφάνιση της αλλά και τη συνολική πορεία της στον όμιλο και μοίρασε βάσιμες ελπίδες ότι η στιγμή της μεγάλης πρόκρισης σε κάποια διεθνή διοργάνωση δεν είναι μακριά.

Ο αγώνας άρχισε αναγνωριστικά με τις δυο ομάδες να είναι επιφυλακτικές λόγω της κρισιμότητας του. Από τη μια η Κύπρος ήξερε ότι με νίκη και ήττα του Ισραήλ στο Βέλγιο, όπως τελικά συνέβη, θα μπορούσε για πρώτη φορά να διεκδικήσει πρόκριση στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μέσω της διαδικασίας των μπαράζ, από την άλλη τη Βοσνία είχε τις δικές της βάσιμες ελπίδες για πρόκριση στα μπαράζ.

Στην πρώτη οργανωμένη επίθεση τους οι Βόσνιοι ευτύχησαν να σκοράρουν με φαλτσαριστό σουτ  έξω από την μεγάλη περιοχή του Μεντουνιάνιν στο 13’ βάζοντας δύσκολα στους διεθνείς μας. Αγγιξαν δε και δεύτερο γκολ στο 25’ με τον Ιμπίσεβιτς το πλασέ του οποίου χτύπησε στο δοκάρι.

Από εκείνο το σημείο και μετά η Εθνική μας άρχισε να συνέρχεται και στο 31’ο Μυτίδης σε κενή εστία και δεν μπόρεσε να νικήσει τον Μπέγκοβιτς ο οποίος άλλαξε την πορεία της μπάλας τη τελευταία στιγμή και την έστειλε κόρνερ, διορθώνοντας δικό του λάθος.

Όμως, εξι λεπτά αργότερα ήρθε η ισοφάριση και το ΓΣΠ σείστηκε. Υπέροχη ατομική προσπάθεια του Εφραίμ, το σουτ του οποίου απέκρουσε προσωρινά ο ασταθής Μπέγκοβιτς και ο Χαραλαμπίδης παίρνει το ριμπάουντ και στέλνει τη μπάλα στα άδεια δίχτυα.

Bosnia and Herzegovina player Milan Djuric (L) celebrates after scoring the 3-2 lead during the UEFA EURO 2016 Group B qualifying round match between Cyprus and Bosnia and Herzegovina held at GSP Stadium, Nicosia, Cyprus, 13 October 2015. EPA/KATIA CHRISTODOULOU
Bosnia and Herzegovina player Milan Djuric (L) celebrates after scoring the 3-2 lead during the UEFA EURO 2016 Group B qualifying round match between Cyprus and Bosnia and Herzegovina held at GSP Stadium, Nicosia, Cyprus, 13 October 2015. EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Σαν από κεκτημένη ταχύτητα, μετά από 4 λεπτά,και  φανταστικό συνδυασμό Χαραλαμπίδη-Τζέισον Δημητρίου-Μακρίδη, ο Μυτίδης με προβολή έστειλε για δεύτερη φορά τη μπάλα στα δίχτυα του εμβρόντητου Μπέγκοβιτς.

Ακολούθησε  ντελίριο ενθουσιασμού από την κερκίδα. Ωστόσο οι έμπειροι Βόσνιοι έμελλε να ισοφαρίσουν 3 λεπτά αργότερα πάλι με τον Μεντουνιάνιν μετά από ολιγωρία του αριστερού άκρου της άμυνας μας.

Ηταν φανερό ότι η κυπριακή άμυνα έμπαζε όπως και η βοσνιακή και ότι νικητής θα καθοριζόταν από το ποια ομάδα θα έβαζε τα περισσότερα γκολ. Μετά από ένα αναγνωριστικό εικοσάλεπτο στο β’ ημίχρονο, ο Τζούριτς με κεφαλιά στο 67’ έκανε το 3-2 παγώνοντας το ΓΣΠ.

Η Εθνική μας όμως δεν τα έβαλε κάτω δείγμα του χαρακτήρα που έχει διαμορφώσει. Στο 72’ ο Εφραίμ βγήκε μόνος απέναντι από τον Μπέγκοβιτς, όμως άργησε να σουτάρει και ο Σπάχιτς τον πρόλαβε και με τάκλιν έδιωξε τη μπάλα σε κόρνερ. Ακολούθησαν μερικά άστοχα σουτ από τους παίκτες μας, ενώ στο 85’ ο Ντόσα Τζούνιορ ήταν άστοχος σε κεφαλιά εξ επαφής.
Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τη Βοσνία νικήτρια, την Εθνική μας όμως να φεύγει από το γήπεδο με ψηλά το κεφάλι αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των Κυπρίων φιλάθλων, οι οποίοι εκτίμησαν τόσο την προσπάθεια όσο και την προοπτική που διανοίγεται.

Απέναντι στους Βόσνιους που αποτελούν μια ομάδα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων, οι παίκτες της Κύπρου, στην πλειονότητα τους νεαροί, στάθηκαν σας ίσοι προς ίσους και δικαίως μπορούν να νιώθουν περήφανοι, αφού κέρδισαν ήδη το μεγαλύτερο στοίχημα-τη στήριξη του Κύπριου φίλαθλου.

ΚΥΠΡΟΣ: Γιωργαλλίδης, Δημητρίου, Αντωνιάδης, Λαΐφης, Τζούνιορ, Νικολάου (65΄ Οικονομίδης), Λαμπάν (75΄ Αλωνεύτης), Μακρίδης, Χαραλαμπίδης (83΄ Κολοκούδιας), Εφραίμ, Μυτίδης.

ΒΟΣΝΙΑ: Μπέγκοβιτς, Σπάχιτς, Βράνιες, Σούνιτς, Λούλιτς, Ζουκάνοβιτς (60΄ Τζούριτς), Μεντουνιάνιν, Πιάνιτς (85΄ Σαλίχοβιτς), Μούζντα, Βίσκα (79΄ Μπίτσακτσικ), Ιμπίσεβιτς.

Κίτρινες Κάρτες: Nικολάου, Τζούνιορ – Μπέγκοβιτς, Πιάνιτς, Τζούριτς, Μούζντα.

Αυτό ήταν το 100ο παιχνίδι των Βόσνιων για την προκριματική φάση μίας διοργάνωσης.

Διαιτητής ο Άγγλος Anthony Taylor, με βοηθούς τους John Brooks και Lee Betts, επιπρόσθετοι διαιτητές οι Martin Atkinson και Robert Madley ενώ τέταρτος διαιτητής ο Jake Collin

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: