Υπάρχουν διαφωνίες Ακιντζί-Ναμί; Ειδικοί θα ετοιμάσουν νόμους




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Αρχίζουν οι συζητήσεις σε επίπεδο ειδικών για τη διαμόρφωση των νόμων που θα ισχύσουν μετά από μια συμφωνία στο Κυπριακό. Για τον λόγο αυτό έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας, που θα ασχοληθεί με τα θέματα αυτά.

Η νεοσυσταθείσα επιτροπή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την ερχόμενη Δευτέρα, στην παρουσία και των δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί. Με βάση τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, οι νόμοι που θα ετοιμαστούν θα ενσωματωθούν στο κείμενο συμφωνίας που θα καταλήξουν και θα τεθεί στη συνέχεια ενώπιον των πολιτών σε δημοψήφισμα. Είναι, πάντως, προφανές πως είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και θα χρειαστεί αρκετή δουλειά μέχρι να συγκεντρωθούν οι νόμοι. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι το 2004, λόγω έλλειψης χρόνου, ενσωματώνονταν οι νόμοι μαζικά και χωρίς ιδιαίτερη εξέταση ή μελέτη.

Για τη συγκρότηση της νέας αυτής ομάδας έκανε λόγο πρώτα η Γενική Συντονίστρια των Τεχνικών Επιτροπών του λεγόμενου Προεδρικού του κατοχικού καθεστώτος, Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί. Σε δηλώσεις της στον παράνομο Μπαϊράκ, η κ. Σαμανί αναφέρθηκε στη συγκρότηση της ομάδας και πρόσθεσε πως από τουρκικής πλευράς οι συμμετέχοντες εργάζονται κατά κύριο λόγο στο λεγόμενο προεδρικό, σε «πανεπιστήμια» και στον ιδιωτικό τομέα. Οι νόμοι, όπως συναφώς ανέφερε, θα προετοιμαστούν παράλληλα με το κοινοτικό κεκτημένο και γι’ αυτό «ένας νομικός εμπειρογνώμονας από το γραφείο συντονισμού της  Ε.Ε. θα λαμβάνει μέρος στις συσκέψεις» (της ομάδας).

Για το θέμα αυτό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο ότι πρόκειται για μια ομάδα εργασίας που θα δημιουργηθεί σιγά-σιγά, ξεκινώντας με συνάντηση νομικών εμπειρογνωμόνων με τους διαπραγματευτές τη Δευτέρα και αντικείμενο την ανάγκη ετοιμασίας των ομοσπονδιακών νόμων. Η δημιουργία αυτής της ομάδας εργασίας έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό. Η συνάντηση των εμπειρογνωμόνων με τους διαπραγματευτές τη Δευτέρα θα είναι η πρώτη.

Η κ. Σιαμανί, που μίλησε για όλα σχεδόν τα θέματα, είπε πως σε σχέση με την κινητή τηλεφωνία «οι εργασίες που έγιναν με τους λειτουργούς των κινητών GSM έχουν στην πραγματικότητα συμπληρωθεί». Υποστήριξε πως υπάρχει πρόβλημα με τη ρυθμιστική Αρχή. «Η Αρχή έχει εγείρει νομικά εμπόδια», είπε και πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε τώρα για διάφορες φόρμουλες και προτάσεις για την υπερπήδηση των εμποδίων αυτών. Είναι για αυτό που είχαμε μια σοβαρή απογοήτευση επί του θέματος. Οι τεχνικές εργασίες όμως έχουν συμπληρωθεί».

Η αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος ρωτήθηκε κατά πόσο υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ του Μουσταφά Ακιντζί και του Οζντίλ Ναμί. Όπως προκύπτει από την απάντησή της φαίνεται να υπάρχουν διαφορές: «Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορές απόψεων από καιρού εις καιρόν αλλά όλοι να ξέρουν ότι όλα διεξάγονται κάτω από μια συγκεκριμένη πειθαρχία. Δεν υπάρχει διένεξη απόψεων ή διαφορές ανάμεσα στον κ. Ακιντζί και τον κ. Ναμί σε αυτό το στάδιο», είπε.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ

ΝΕΑ συνάντηση θα έχουν σήμερα οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες. Η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θα ασχοληθεί με το περιουσιακό. Θα συνεχισθεί, βασικά, η συζήτηση επί του περιουσιακού και ειδικότερα για τη διαμόρφωση των κριτηρίων και τη συμφωνία επί της μεθοδολογίας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ

ΝΕΑ συνάντηση θα έχουν σήμερα οι δυο διαπραγματευτικές ομάδες. Η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θα ασχοληθεί με το περιουσιακό. Θα συνεχισθεί, βασικά, η συζήτηση επί του περιουσιακού και ειδικότερα για τη διαμόρφωση των κριτηρίων και τη συμφωνία επί της μεθοδολογίας.

Η ΕΚΤ δεν πάει στα κατεχόμενα

ΔΕΝ θα μεταβεί στα κατεχόμενα καμία αντιπροσωπεία της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να συζητήσει με το ψευδοκράτος για τη μετάβαση του από την τουρκική λίρα στο ευρώ, ανέφερε στο «Φ» πηγή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Η πηγή της ΚΤ κλήθηκε να σχολιάσει συναφείς πληροφορίες που μεταδόθηκαν στα κατεχόμενα και ξεκαθάρισε πως τέτοιο θέμα δεν υπάρχει.

Ο παράνομος Μπαϊράκ μετέδωσε πως  αναμένεται στα κατεχόμενα το Νοέμβριο για να συζητήσει θέματα μετάβασης στο ευρώ σε περίπτωση λύσης, αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο επικεφαλής της λεγόμενης κοινοβουλευτικής επιτροπής εναρμόνισης με την Ε.Ε.( του ΡΤΚ) Αρμαγκάν Καντάν είπε πως μια ομάδα ειδικών από την ΕΚΤ θα μεταβεί στα κατεχόμενα για την πραγματοποίηση σειράς επαφών με αξιωματούχους από την «Τουρκοκυπριακή Κεντρική Τράπεζα» την Δικοινοτική Ομάδα για την Οικονομία καθώς επίσης και με την ομάδα για την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων θα καθορίσει πόσο καιρό θα χρειαστεί το τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος για μετάβαση στο ευρώ και πόσο χρονικό διάστημα θα συνεχίσει θα χρησιμοποιεί την τουρκική λίρα. «Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως σήμα ότι μια λύση είναι κοντά», είπε χαρακτηριστικά.

ΕΞΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

Η Γενική Συντονίστρια των Τεχνικών Επιτροπών του λεγόμενου Προεδρικού του κατοχικού καθεστώτος, Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί ανακοίνωσε χθες πως προγραμματίζονται έξι συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί εντός Νοεμβρίου, στα πλαίσια της εντατικοποίησης των συνομιλιών. Τούτο δεν επιβεβαιώνεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία σημειώνει πως δόθηκαν διάφορες ημερομηνίες και αναμένεται να βρεθούν εκείνες που επιτρέπουν και τους δυο να συναντηθούν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: