ΗΠΑ – Σε χαμηλό 42 ετών ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργία




Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε και πάλι την περασμένη εβδομάδα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 42 ετών, σε μια ένδειξη ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή παρά την επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης της απασχόλησης τους δύο τελευταίους μήνες.

Οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 7.000 στις 255.000 για την εβδομάδα έως τις 10 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Την τελευταία φορά που ο αριθμός των αιτήσεων διαμορφώθηκε σε αυτά τα επίπεδα – τα χαμηλότερα από τον Νοέμβριο του 1973 – ήταν τον Ιούλιο.

Ο αριθμός των αιτήσεων για μια εβδομάδα νωρίτερα αναθεωρήθηκε, με τα στοιχεία να καταγράφουν 1.000 λιγότερες αιτήσεις σε σχέση με την αρχική ανακοίνωση. Ο αριθμός των αιτήσεων παραμένει για 32 συνεχείς εβδομάδες κάτω από το όριο των 300.000, που συνήθως αποτελεί ένδειξη μια ισχυρής αγοράς εργασίας.

Ο χαμηλός αριθμός των απολύσεων έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης της απασχόλησης. Η αύξηση της απασχόλησης εκτός του αγροτικού κλάδου ανήλθε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο κατά μέσο στις 139.000 θέσεις εργασίας, που είναι η ασθενέστερη διμηνιαία αύξηση από τον Ιανουάριο του περασμένου χρόνου.

Η επιβράδυνση φαίνεται να προβληματίζει την αγορά καθώς η προσφορά θέσεων εργασίας είναι σε υψηλά επίπεδα. Κάποιοι οικονομολόγοι αποδίδουν την μείωση στις προσλήψεις στο γεγονός ότι οι εργοδότες δεν μπορούν να βρουν ειδικευμένο προσωπικό για τις ανοιχτές θέσεις εργασίας.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν αύξηση του αριθμού των αιτήσεων στις 270.000. Σύμφωνα με αναλυτή του υπουργείου Εργασίας, δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος παράγοντας που να επηρεάζει τα στοιχεία.

Reuters, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: