Η Τουρκία υλοποιεί τον στόχο της πλήρους προσάρτησης, τινάζει στον αέρα τις συνομιλίες




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΝΕΑ δεδομένα επί του εδάφους διαμορφώνονται στην Κύπρο μετά την έναρξη υλοποίησης του έργου μεταφοράς του νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Ένα έργο, το οποίο συνδέει την ηπειρωτική Τουρκία με το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ενώ είναι σαφές πως για να διοχετευτεί νερό σε ολόκληρο το νησί, πρέπει να κατασκευαστεί και δεύτερος αγωγός. Συνεπώς, όσα λέγονται από τουρκικής πλευράς είναι για λόγους προπαγάνδας και μόνο. Το έργο θα καλύψει τις ανάγκες του κατεχόμενου μέρους του νησιού για άρδευση ύδρευση για πενήντα χρόνια.

Με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται με την υλοποίηση του έργου μεταφοράς του νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, είναι σαφές πως εδραιώνεται η κατοχή και είναι πιο ορατό πλέον αυτό που θεωρείτο μετά την εισβολή του 1974 ως στόχος, δηλαδή η προσάρτηση των κατεχομένων. Με βάση έγγραφα που έχουν ετοιμαστεί από την κυβέρνηση για να εκτιμήσει την κατάσταση αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις επιδιώξεις της Άγκυρας, τα δεδομένα διαμορφώνονται σήμερα ως εξής:

  1. Πλήρης εξάρτηση και βήμα ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία.
  2. Απόλυτος έλεγχος των κατεχομένων από την Τουρκία.
  3. Ανάπτυξη της γεωργίας, του τουρισμού και ενίσχυση της οικονομίας του κατεχόμενου τμήματος.
  4. Αναβάθμιση της αξίας των ε/κ περιουσιών και περιπλοκή των συζητήσεων στο πεδίο της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.
  5. Περιπλοκές και στο εδαφικό.

Την ίδια ώρα, με βάση τη Συμφωνία Πλαίσιο ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και το ψευδοκράτος, η οποία είχε υπογραφεί στις 20 Ιουλίου 2010 και εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο στις 8 Ιουνίου 2011, προκύπτουν μια σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία.

  1. Η πώληση σε τρίτες χώρες ( εννοεί μάλλον την Κυπριακή Δημοκρατία), θα γίνεται από την Τουρκία και το ψευδοκράτος θα λαμβάνει κάποια ποσοστά.
  2. Η εισαγωγή του εξοπλισμού, των υλικών για το έργο έγινε από την Τουρκία καθώς και οι εργάτες που έχουν εργασθεί μεταφέρθηκαν από τη χώρα
  3. Η γη απ’ όπου περνά ο αγωγός βρίσκονται στην κυριότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι Ερντογάν και Νταβούτογλου έχουν προσκαλέσει τον Ακιντζί και τους υπόλοιπους του κατοχικού καθεστώτος στα εγκαίνια που έγιναν τόσο στην Μερσίνα όσο και στα Πάναγρα, στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ο Ντερβίς Έρογλου κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Δημήτρη Χριστόφια είχε αναφέρει πως η μεταφορά νερού θα λύσει οριστικά το υδατικό πρόβλημα των κατεχομένων ( ύδρευση και άρδευση). Ανέφερε ακόμη πως κατά τους υπολογισμούς της Τουρκίας το έργο θα ανατρέψει τα οικονομικά δεδομένων των κατεχομένων, με ανταγωνιστικές δυνατότητες και κατακόρυφη αύξηση του ΑΕΠ των κατεχομένων. Τα πιο πάνω αναφέρονται σε επιστολή του Γιώργου Ιακώβου, τότε Επιτρόπου Προεδρίας προς τον τότε υπουργό Γεωργίας, Σοφοκλή Αλετράρη, ζητώντας να γίνει από λειτουργούς έρευνα και εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την υλοποίηση του έργου. Το 2012 οι Τ/Κ πρότειναν όπως το θέμα του αγωγού/νερού συζητηθεί στην τεχνική επιτροπή περιβάλλοντος, κάτι που απέρριψε με δημόσια δήλωση ο τότε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου

«ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΝΕΡΟ…»

Εκτενή κάλυψη είχε στην Τουρκία τόσο στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο όσο και στα τηλεοπτικά δίκτυα η τελετή εγκαινίων του αγωγού ύδατος από την Τουρκία στην «ΤΔΒΚ» και κυρίως οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν. Πέραν της έμφασης στις δυνατότητες του έργου, ιδιαίτερα προβάλλεται η δήλωση του Τούρκου Προέδρου ότι «εάν οι ε/κ το επιθυμούν, θα δώσουμε και σ’ αυτούς νερό για να το χρησιμοποιούν με το όνομα ‘νερό της ειρήνης’ (..) Για μας σημασία έχουν οι άνθρωποι. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητά μας». Η δήλωση αυτή παρατίθεται μάλιστα στα περισσότερα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα, με τη φράση «νερό της ειρήνης» να δανείζονται (στην πλειοψηφία τους) οι σχετικοί τίτλοι.

ΔΗΣΥ: Στόχος η προσάρτηση των κατεχομένων – Να καταγγελθεί η τουρκική ενέργεια λένε στο ΕΥΡΩΚΟ

Μαζί με την καταδίκη της νέας κίνησης προσάρτησης των κατεχομένων αναδεικνύεται ξανά η ανάγκη να σπάσουμε τα αδιέξοδα, αναφέρει ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωσή του.  Ο Δημοκρατικός Συναγερμός τονίζει πως «σημείωσε με ανησυχία την τελευταία προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στα κατεχόμενα από την Άγκυρα, όσον αφορά τον ευαίσθητο τομέα της υδατοπρομήθειας, την οποία βεβαίως καταδικάζουμε απερίφραστα». Η Τουρκία, συνεχίζει, με την παράνομη μετάβαση της ανώτατης ηγεσίας της στην κατεχόμενη Κύπρο και τις σχετικές επισημοφανείς εκδηλώσεις, δείχνει να επιμένει και να προσπαθεί να διευρύνει μια πολιτική προσάρτησης των κατεχομένων. Εξυπακούεται, προστίθεται, η αντίδρασή μας, όπως ακριβώς το κάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Την προσπάθεια μας να δείξουμε ότι πρόκειται για μια παράνομη κίνηση προσάρτησης και απαράδεκτης δημιουργίας πρόσθετων εξαρτήσεων, ενισχύουν και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας Τουρκοκυπρίων, αναφέρεται.

«Αυτή η νέα κίνηση απόσχισης των κατεχομένων περιοχών, που δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την παραπλανητική και ανακριβή δήλωση ότι «από το νερό μπορεί να επωφεληθεί όλη η Κύπρος», εκτός του ότι υποσκάπτει τις διαπραγματεύσεις, φανερώνει προθέσεις να προκαταλάβουν την εξέλιξή τους», υποδεικνύεται από τον ΔΗΣΥ.   Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, σχολιάζοντας τα εγκαίνια του παράνομου έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ανέφερε: «Την ώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί χωρίς να προκαλεί στα θέματα έρευνας και εκμετάλλευσης του κυπριακού αερίου, η Τουρκία επέλεξε αυτή την ώρα για να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην Κύπρο διαταράσσοντας τη γεωπολιτική ισορροπία στην περιοχή».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε, επιβάλλεται να καταγγείλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα νέα τετελεσμένα που παραβιάζουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, συνέχισε, οι τουρκικές ενέργειες θα πρέπει να καταγγελθούν στην ΕΕ, τον ΟΗΕ και σε άλλα διεθνή βήματα, απαιτώντας κυρώσεις για την προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει συνθήκες ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην τουρκική επικράτεια..

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Συζήτησαν εν πτήσει Ερντογάν και Ακιντζί – Δείπνο σε ξενοδοχείο στην κατεχόμενη Κερύνεια

Για το Κυπριακό και για την διαδικασία στις διαπραγματεύσεις είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Μουσταφά Ακιντζί τόσο κατά την διάρκεια της πτήσης τους με ελικόπτερο από την Μερσίνα προς τα κατεχόμενα αλλά και μετά την τέλεση των εγκαινίων στην Μύρτου για την μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, το περασμένο Σάββατο.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, οι δύο άνδρες είχαν δείπνο εργασίας σε ξενοδοχείο στην Κερύνεια. Μετά την ολοκλήρωση του, απαντώντας σε ερωτήσεις ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι συνομίλησαν με τον κ. Ακιντζί τόσο στο ελικόπτερο καθώς ταξίδευαν όσο και στο δείπνο για το Κυπριακό και εκτίμησαν την διαδικασία στις διαπραγματεύσεις. Απέφυγε όμως να απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις για το Κυπριακό επισημαίνοντας ότι το θέμα της ημέρας είναι η μεταφορά νερού στα κατεχόμενα από την Τουρκία.

Σε ερώτηση όμως, για το μη επανδρωμένο αεροσκάφος στα σύνορα με τη Συρία, που κατέρριψαν οι τουρκικές δυνάμεις, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η Ρωσία αρνείται ότι είναι δικό της αλλά σημείωσε η έρευνα συνεχίζεται και θα βρεθεί σε ποιον ανήκει. Από την πλευρά του, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι είχαν μια χρήσιμη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν στην οποία κεντρικό θέμα ήταν το νερό. Σημείωσε ότι το νερό όχι μόνο μπορεί να μοιραστεί με τους Ελληνοκυπρίους αλλά θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην περιοχή. Ο κ. Μουσταφά Ακιντζί τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης της οικονομίας των κατεχομένων σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: