Η θρυλική Buena Vista Social Club στον Λευκό Οίκο




Η διάσημη Ορχήστρα Buena Vista Social Club θα γίνει την Πέμπτη η πρώτη μπάντα που θα γεμίσει με αυθεντικούς κουβανέζικους ρυθμούς τον Λευκό Οίκο τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια. Και ένα ακόμα σύμβολο της συνεχιζόμενης προσέγγισης μεταξύ της Αβάνας και της Ουάσινγκτον.

Η θρυλική μπάντα, στην οποία μετείχαν παλιές δόξες της χρυσής εποχής της κουβανέζικης μουσικής και εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια των ετών μετά τις διαδοχικές απώλειες μουσικών της, θα δώσει παράσταση με την ευκαιρία της εκδήλωσης που διοργανώνει προς τιμή της ισπανόφωνης κοινότητας ο πρόεδρος Ομπάμα.

Ο κουβανός μουσικός Χουάν ντε Μάρκος Γκονζάλες εμπνεύστηκε τη μπάντα πριν από 19 χρόνια. Η Buena Vista Social Club γνώρισε από την αρχή πολύ μεγάλη επιτυχία. Ο πρώτος της δίσκος πούλησε την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του, τον Σεπτέμβριο του 1997, περισσότερα από 9 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Η ταινία – ντοκιμαντέρ του γερμανού σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς, ο οποίος ακολούθησε στο στούντιο και σε περιοδεία αυτούς τους αξιαγάπητους μουσικούς, κυρίως κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης την 1η Ιουλίου 1998, έφερε το πλατύ κοινό πιο κοντά στην κουβανέζικη μουσική και τους ρυθμούς της συμβάλλοντας σημαντικά στη επιτυχία της μπάντας.

Η θεαματική προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 από τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ραούλ Κάστρο σηματοδότησε το τέλος μισού αιώνα απομόνωσης του κομμουνιστικού καθεστώτος. Η Αβάνα και η Ουάσιγκτον αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις τον Ιούλιο.

Ο πρέσβης της Κούβας στις ΗΠΑ έχει προσκληθεί στον Λευκό Οίκο στη δεξίωση της Πέμπτης.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: