Οι Κούρδοι διαψεύδουν τη Διεθνή Αμνηστία: Δεν κάναμε εγκλήματα πολέμου




Οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας απέρριψαν χθες μια πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που τους κατηγορούσε για “εγκλήματα πολέμου”, όπως για καταναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμού και για καταστροφή κατοικιών.

Βασιζόμενη στην έκθεση μιας αποστολής της που επισκέφθηκε 14 πόλεις και χωριά της βόρειας και βορειοανατολικής Συρίας, η μη κυβερνητική οργάνωση κατηγόρησε την Τρίτη τους Κούρδους ότι διεξάγουν μια “σκόπιμη και συντονισμένη εκστρατεία συλλογικής τιμωρίας” των κατοίκων των χωριών που ελέγχονταν μέχρι πρόσφατα από το Ισλαμικό Κράτος ή για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι καλύπτουν τους τζιχαντιστές. Για τον λόγο αυτό, οι Κούρδοι εμποδίζουν τον πληθυσμό να επιστρέψει στα χωριά και καταστρέφουν τα σπίτια.

“Η έκθεση αυτή είναι άδικη, προκατειλημμένη και μη επαγγελματική. Παρουσιάζει τα γεγονότα σαν να επρόκειτο για έναν θρησκευτικό πόλεμο μεταξύ Αράβων και Κούρδων και συμβάλλει στην όξυνση των εθνοτικών εντάσεων”, κατήγγειλαν σήμερα οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG).

“Κάτι τέτοιο είναι πολύ επικίνδυνο και ανάξιο της Διεθνούς Αμνηστίας”, υπογραμμίζει η μεγαλύτερη κουρδική οργάνωση της Συρίας, σε μια ανακοίνωση εννέα σελίδων με την οποία απαντά, σημείο προς σημείο, στις κατηγορίες, όπως σε εκείνην ότι ισοπέδωσε ένα ολόκληρο χωριό στα βορειοδυτικά της χώρας. Οι YPG σημειώνουν ότι η Διεθνής Αμνηστία δεν έλαβε υπόψη της τις καταστροφές που έχουν γίνει από τα χρόνια του πολέμου καθώς και τη “στρατηγική” που ακολουθούν οι τζιχαντιστές, οι οποίοι τοποθετούν νάρκες και άλλα εκρηκτικά.

“Οι διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις της περιοχής έχουν τοποθετήσει αυτοσχέδιες νάρκες, χρησιμοποιούν παγιδευμένα αυτοκίνητα για επιθέσεις αυτοκτονίας και παγιδεύουν με εκρηκτικά τα σπίτια. Οι συγγραφείς της έκθεσης δείχνουν να αγνοούν ότι το ΙΚ και άλλοι τρομοκράτες πριν από αυτούς αντέδρασαν στην ήττα τους με κατεδαφίσεις, καταστροφές και πυρπολήσεις”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι YPG αναφέρουν επίσης ότι η συμμαχία τους με Άραβες μαχητές διαψεύδει την κατηγορία ότι ανάγκασαν δια της βίας οποιαδήποτε εθνοτική ομάδα να φύγει από την περιοχή. Αμφισβητούν εξάλλου τις μαρτυρίες τις οποίες επικαλείται η διεθνής οργάνωση, εξηγώντας ότι οι άνθρωποι που μίλησαν στα στελέχη της είναι αυτοί που “έφυγαν από την περιοχή μαζί με το ΙΚ και έχουν βάψει τα χέρια τους με το αίμα του συριακού λαού”.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βηρυτός, Lebanon

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: