Η υλοποίηση των πρώτων προαπαιτούμενων στο μικροσκόπιο




Την πρόοδο εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος και ειδικότερα την πορεία υλοποίησης της πρώτης δέσμης των προαπαιτουμένων που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων θα αξιολογήσουν οι επικεφαλής των θεσμών αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί σήμερα από τις Βρυξέλλες.

Η Α. Μπράτιχαρτ ανέφερε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και των ελληνικών αρχών θα διεξαχθούν από Τετάρτη ως Παρασκευή, σημειώνοντας ότι τα τεχνικά κλιμάκια της Επιτροπής βρίσκονται ήδη στην Αθήνα.

Όπως είπε θα γίνει αξιολόγηση της συμβατότητας των προαπαιτουμένων που ψηφίστηκαν πρόσφατα, με τις απαιτήσεις των πιστωτών ενώ υπενθύμισε ότι η δεύτερη δέσμη των προαπαιτουμένων αναμένεται να συμφωνηθεί με τις ελληνικές αρχές εντός των επόμενων εβδομάδων.

Συμπλήρωσε ότι η επιτυχής υλοποίηση της δεύτερης δέσμης των προαπαιτουμένων θα αποδεσμεύσει την επόμενη υποδόση, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Όπως μετέδωσε η Σοφία Δήμτσα στο Mega, η έλευση του κλιμακίου των δανειστών δεν αποτελεί έναρξη της αξιολόγησης αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ένα μέσο πίεσης ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι συζητήσεις και να κλείσει η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα.

Είναι ενδεικτικό της ρευστότητας της κατάστασης ότι με το πρώτο πακέτο που ψηφίστηκε έκλεισαν περίπου τα 15 από τα 48 προαπαιτούμενα ενώ για τα υπόλοιπα θα πρέπει να εκδοθούν δεκάδες εγκύκλιοι και υπουργικές αποφάσεις εφαρμοστικές των όσων έχουν ψηφιστεί.

Για παράδειγμα, μπορεί σήμερα να ισχύει το αυξημένο επιτόκιο των 100 δόσεων, δεν έχει ωστόσο οριστεί ακόμα ποιοι θα θεωρούνται έχοντας για να τους μειωθούν οι δόσεις.

Παράλληλα, υπάρχει μια σειρά μεταβιβάσεων ακινήτων που πρέπει να γίνει προς το ΤΑΙΠΕΔ για να ξεκινήσει η διαδικασία της αξιοποίησης ενώ για ένα μόνο προαπαιτούμενο, αυτό της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων απαιτούνται συνολικά 33 δράσεις που ακόμα δεν έχουν γίνει.

Την ίδια ώρα, δεν έχει λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων καθώς μέσα στη ρύθμιση θα πρέπει να επιτραπεί το άνοιγμα φαρμακείου από μη φαρμακοποιό.

Όλα θα πρέπει να έχουν κλείσει πριν το τέλος του μήνα επομένως η δόση των 2 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί πιθανότατα το Νοέμβριο ενώ εκκρεμεί να οριστικοποιηθεί η δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα.

Αυτό που επιχειρείται είναι να συγχωνευτεί αυτή η δεύτερη λίστα με την έναρξη της αξιολόγησης, πιθανώς το δεύτερο 15ημερο του Νοεμβρίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: