Η επισκόπηση του κυπριακού Τύπου




Η δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για προετοιμασία των κατεχομένων για μετάβαση στο ευρώ κυριαρχεί στα περισσότερα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Αναφορά γίνεται και στη συζήτηση που διημείφθη την περασμένη Δευτέρα μεταξύ των ηγετών, περί φόρμουλας στο περιουσιακό.

Οι εφημερίδες ακόμη αναφέρονται στην επαναφορά από την Επιτροπή Θεσμών του θέματος της φοροδιαφυγής μέσω των εκροών καταθέσεων, αλλά και στο θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι το πάγωμα αδειών εισόδου ξένων φοιτητών και το έλλειμμα στο Ταμείο Συντάξεων του ΡΙΚ.

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Ετοιμαζόμαστε για το ευρώ…», κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδό της για αιφνιδιασμό από τον Μουσταφά Ακιντζί και γράφει ότι 24 ώρες μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Τ/κ ηγέτης ανακοίνωσε ότι στην προχθεσινή συνάντηση συμφωνήθηκε η σύσταση τεχνικής επιτροπής για την οικονομική προσαρμογή και πως στα κατεχόμενα άρχισαν οι εργασίες για αντικατάσταση της τουρκικής λίρας και μετάβαση στο ευρώ. Αλλού γράφει ότι παραμένουν στο συρτάρι 500 αιτήσεις φοιτητών και περιμένουν γνωμάτευση. Επίσης, γράφει ότι γίνεται από την ΕΠΑ έρευνα εναντίον 8 εταιρειών σκυροδέματος.

«Ν-€ΥΡΩ-ΔΗΣ διάλογος χωρίς κοινό έδαφος» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Σημερινής» που αναφέρεται στη δήλωση Ακιντζί για τη μετάβαση στο ευρώ, ενώ παραθέτει και δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη ότι δεν χρειάζονται «ούτε υπερενθουσιασμοί, ούτε απογοητεύσεις στις συνομιλίες για το Κυπριακό». Ακόμη, γράφει ότι Ερντογάν και Νταβούτογλου θα βρίσκονται το Σάββατο στα κατεχόμενα, για τα εγκαίνια του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία. Εξάλλου, αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και στις αιτιάσεις βουλευτών ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν δίνει στοιχεία για τις εκροές καταθέσεων.

Ο «Φιλελεύθερος», με τίτλο «Φόρμουλα μέσω εδαφικού», γράφει στο κύριο θέμα του ότι, σε μια φόρμουλα που δια του εδαφικού θα λυθεί σε μεγάλο βαθμό και το περιουσιακό, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά το προχθεσινό δείπνο που είχε με τον Ακιντζί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, ο Πρόεδρος άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για το θέμα των παρεκκλίσεων και της αξίωσης για πλειοψηφία πληθυσμού και περιουσιών. Ακόμη γράφει ότι τα καζίνο στην Πύλα αριθμούν πλέον οκτώ. Επίσης κάνει λόγο για σπουδαία ιατρική ανακάλυψη του Πανεπιστημίου Κύπρου, που δίνει ελπίδες για έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου στο λεπτό έντερο.

«Συγκαλύπτουν φοροδιαφυγή εκατομμυρίων» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Χαραυγής», που γράφει ότι με την ανοχή και την απραξία των αρμοδίων Αρχών – Κεντρική Τράπεζα, Τμήμα Φορολογίας, Υπ. Οικονομικών – το κράτος δεν κατάφερε εδώ και 32 μήνες από το «κούρεμα» να εισπράξει ούτε ένα σεντ από τα αφορολόγητα που περιλαμβάνουν οι εκροές των 3,5 δισ. Επίσης, αναφέρεται στη χθεσινή ήττα της Εθνικής Κύπρου από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με 3-2 για τα προκριματικά του Euro. Ακόμη αναφέρει ότι κόπηκαν τα κόμματα από τα δελτία του ΡΙΚ ενώ δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στο Ταμείο Συντάξεων του Ιδρύματος.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «ο βορράς ετοιμάζεται να υιοθετήσει το ευρώ», γράφει ότι τεχνικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στα κατεχόμενα για τη μετάβαση από την τουρκική λίρα στο ευρώ, σε περίπτωση λύσης, όπως ανέφερε στο NTV ο Μουσταφά Ακιντζί. Επίσης παραθέτει φωτογραφία από την επίσκεψη του Βρετανού ηθοποιού Daniel Craig στην Κύπρο, ως Παγκόσμιος Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τις νάρκες. Αλλού, γράφει ότι η χρήση της ηρωίνης μειώνεται στην Κύπρο, τη στιγμή που αυξάνεται η χρήση της κάνναβης.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «Τράπεζες και ΚΤΚ ράψανε κουστούμι με το Φράγκο…» και αναφέρει ότι την ώρα που στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, προχθές Δευτέρα, προέκυπταν ερωτήματα που αφορούν τον υπέρμετρο δανεισμό από τις κυπριακές τράπεζες σε ελβετικό φράγκο την περίοδο 2006-2009 και την αντίδραση της ΚΤΚ, 400 επηρεαζόμενοι δανειολήπτες βρίσκονται, σύμφωνα με τη δικηγόρο Κατερίνα Αλεξάντερ Θεοδότου, εν μέσω νομικής διαδικασίας επί του ζητήματος σε βρετανικό δικαστήριο. Αλλού γράφει ότι το Δεκέμβριο θα γίνουν οι καθοριστικές διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Ακόμη, γράφει ότι μπήκε στα βαθιά η ποινική υπόθεση κατά του Ρίκκου Ερωτοκρίτου και άλλων τριών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: