Η επισκόπηση του κυπριακού Τύπου




H επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στην Κίνα, το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού νερού που θα ενώνει κατεχόμενα και Τουρκία, η οικονομία, οι αντιδράσεις στις ιδιωτικοποιήσεις ΑΗΚ – CYTA, η οικονομία μετά τη λύση και το σκάνδαλο των φοιτητών με τα πλαστά έγγραφα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα στα πρωτοσέλιδα τους οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Το άνοιγμα του Πεκίνου» αναφέρεται στην επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κίνα και γράφει για ενδιαφέρον για συμμετοχή κινέζικων εταιρειών στην αδειοδότηση τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ, συμμετοχή της Cosco στο διαγωνισμό εμπορικοποιήσης του λιμανιού Λεμεσού καθώς και για πλήρη στήριξη της Κίνας στο Κυπριακό. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Α» γράφει για την κατάθεση του Κώστα Κληρίδη χθες στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο στην οποία ανέφερε ότι ο τέως Βοηθός Εισαγγελέας έλεγε ότι δεν δεχόταν να ενεργεί ως «γλάστρα». Αλλού γράφει ότι σε παζάρι ανταλλαγμάτων με την Τουρκία εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η Σημερινή» με τίτλο «Τερτίπια Ακιντζί με όπλο τον αγωγό νερού» γράφει ότι αλλαγή των ισορροπιών επιδιώκει η Τουρκία με τον Ακιντζί να προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει τις εξελίξεις σε συνάρτηση με το φυσικό αέριο και αναφέρεται επίσης σε αντίστροφη μέτρηση ενόψει των αυριανών εγκαινίων στη Μύρτου του αγωγού που συνδέει τα κατεχόμενο με την Τουρκία. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη Αναστασιάδη στην Κίνα και γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξασφαλίζει στήριξη από την Κίνα για Κυπριακό και επενδύσεις. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Σ» γράφει ότι στην Κύπρο αναμένεται να μεταβεί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών μεταξύ 26 – 28 Οκτωβρίου και ότι αναμένεται κατά την επίσκεψή του να υπογραμμίσει πως είναι εκ των ων ουκ άνευ η απαίτηση για τερματισμό του καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων στην Κύπρο.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Αυξήσεις μισθών στο δημόσιο» και γράφει ότι η Κυβέρνηση επίσημα πλέον διαμηνύει ότι θα επισπεύσει κατά έναν χρόνο το ξεπάγωμα μισθών που ισχύει για τις προαγωγές. Αλλού γράφει για τη μαρτυρία χθες του Κώστα Κληρίδη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας όπου κατέθεσε ότι από την πρώτη μέρα του διορισμού του ο κ. Ερωοτοκρίτου του έλεγε ότι εκείνος θα έπρεπε να είχε διοριστεί Γενικός Εισαγγελέας διότι του το υποσχέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε άλλο του θέμα ο «Φ» γράφει ότι έχουν μπλοκάρει προσωρινά οι έρευνες της Αστυνομίας αναφορικά με το αποχετευτικό της Λάρνακας, ύστερα από δικαστική απόφαση.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Μέτωπο κατά των ιδιωτικοποιήσεων» γράφει ότι μέτωπο συγκροτούν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων και Συμμαχία Πολιτών με την από κοινού κατάθεση πρότασης νόμου για άμεση αναστολή των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης της ΑΗΚ και της Cyta. Σε άλλο της θέμα η «Χ» γράφει για διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ιδιοκτήτριας εταιρείας του ναυαγίου και καταδυτικών σχολών σχετικά με τη διαχείριση του διάσημου τεχνητού υφάλου, από την οποία εκτιμάται ότι απειλείται ο καταδυτικός τουρισμός που αποφέρει 14 εκ. ευρώ. Αλλού προβάλλει τα ευρήματα του Ινστιτούτου Στατιστικολόγων σύμφωνα με τα οποία το ένα τρίτο των νέων θέλουν να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Σε φάρσα μετατρέπεται ο βόρειος αγωγός νερού» γράφει στο κύριο της θέμα για διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και λεγόμενων δήμων ως προς το ποιος θα χρεώνει για τον αγωγό και επικαλείται τ/κ ΜΜΕ σύμφωνα με τα οποία οι διαφωνίες θέτουν εν αμφιβόλω το κατά πόσο μπορεί το έργο να αρχίσει αυτό το μήνα. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα και κάτω από φωτογραφία από την χθεσινή επίσκεψη της Επιτρόπου Κρετσού στην γραμμή αντιπαράταξης στην Παλιά Λευκωσία γράφει ότι η Ευρωπαία Επίτροπος εξέφρασε τη δέσμευση της Κομισιόν για στήριξη των προσπαθειών επανένωσης. Αλλού η “CM” γράφει ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου επιθυμεί να καταργήσει τις εισαγωγικές εξετάσεις.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» τιτλοφορεί το κύριο της πρωτοσέλιδο θέμα «Ο Χάσικος στο `εδώλιο`!» και γράφει για σκάνδαλο φοιτητών με πλαστά έγγραφα και κάνει λόγο για φοιτητές στα δίκτυα κυκλωμάτων σεξουαλικής και εργασιακής εκμετάλλευσης ενώ επικαλείται επίσης ανοικτή επιστολή από την ανθρωπιστική οργάνωση Cyprus Stop Trafficking. Σε άλλο της θέμα γράφει για κατάσταση αμηχανίας στην Πινδάρου, προσθέτοντας ότι φοβούνται ότι η λαϊκή οργή για την κατάσταση στην οποία οδήγησαν την κοινωνία θα εκφραστεί στις κάλπες. Αλλού γράφει ότι βουλιάζουν όλοι οι δείκτες της οικονομίας και κάνει λόγο για στοιχεία της Κεντρικής με τα οποία «κονιορτοποιούνται τα ψεύδη και παραπλανητικά νούμερα που δίνουν οι κυβερνώντες».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πλαστή κρίση στο Κυπριακό» ότι η κρίση που ξεκίνησε με τις δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί για λύση που να «διασφαλίζει» τη διζωνικότητα με μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο φαίνεται να είναι πλαστή και να εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης της τουρκικής στρατηγικής, να τοποθετείται μαξιμαλιστικά για να προχωρήσει στο μέλλον σε κάποιες ανούσιες, κατά την εφημερίδα, υποχωρήσεις και να κερδίσει πόντους ως η δήθεν διαλλακτική πλευρά. Αλλού κάνει λόγο για άνευρη, αμήχανη και πρόχειρη εξωτερική πολιτική και γράφει ότι απέτυχε παταγωδώς η εξωτερική πολιτική Χριστόφια. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει για απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα σε επιστολή των Οικολόγων για το θέμα της Focus.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία “The Cyprus Weekly” υπό τον τίτλο «Οικονομία Πρότυπο» γράφει ότι η Κύπρος μπορεί να οικοδομήσει μια πολύ καλή οικονομία αν κατορθώσει την επίτευξη διαρκούς ειρήνης και ότι γίνονται σχεδιασμοί που θα διαμορφώσουν το μέλλον της νήσου. Σε άλλο της θέμα η “CW” αναφέρεται επίσης στην επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κίνα και γράφει ότι για αποστολή του Προέδρου για προσέλκυση επενδύσεων. Αλλού γράφει ότι μαθητής έλαβε βραβείο στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου PhillipsΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: