Η επισκόπηση των αθηναϊκών εφημερίδων




Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: “Mαύρο σκοτάδι!”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “με ένα λογιστικό… τρικ το υπουργείο Οικονομικών ωραιοποιεί τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού, ώστε στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου η μαύρη τρύπα των εσόδων να περιοριστεί στα 2 δισ. ευρώ αντί των 4,9 δισ. ευρώ που ήταν πριν από ένα μήνα”.

ΕΘΝΟΣ: “Κόκκινος συναγερμός για τη δόση των 2 δισ.”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “σήμερα αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή τα δύο νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στόχος η ψήφιση εντός 48 ωρών. “Οχι” από τους εταίρους για τον κλιμακωτό ΦΠΑ στην Εκπαίδευση”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: “1 στους 2 χάνει το επίδομα θέρμανσης”. “”Μπλόκο” στη σύνταξη 150.000 υπαλλήλων”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “πέφτουν έως 70% τα εισοδηματικά κριτήρια, μειώνεται το όριο επιφάνειας της α’ κατοικίας, με κλιμάκωση ανά γεωγραφική ζώνη τα ποσά. Με όριο ηλικίας από 58,6 ως 62 ετών η σύνταξη με 35ετία ακόμη και για ασφαλισμένους πριν από το 1983”.

ΕΣΤΙΑ: “Πλασματική εικόνα για τις επενδύσεις”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “η θέσις της Ελλάδος στην παγκόσμια κατάταξη “Doing Business της Παγκοσμίου Τραπέζης έχει βελτιωθεί σημαντικά. Σύμφωνα με την έκθεση, που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα, η χώρα μας βρίσκεται εφέτος στην 60ή θέση διεθνώς, 41 θέσεις υψηλότερα από το 2010, όταν και εξεδηλώθη η κρίσις χρέους”.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: “Χρυσές ζωές, υγροί τάφοι”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “τουλάχιστον δώδεκα νεκροί πρόσφυγες, μεταξύ αυτών οκτώ παιδιά, ήταν ο πικρός απολογισμός του τελευταίου διημέρου στο βορειοανατολικό Αιγαίο, ενώ υπάρχουν και αγνοούμενοι. Η κακοκαιρία και οι δολοφονικές αποστολές των δουλεμπόρων οδήγησαν σε αλλεπάλληλες ανατροπές σκαφών”.

ΤΑ ΝΕΑ: “Τα ισοδύναμα του τρόμου”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “χαμένη στην αναζήτηση ισοδυνάμων για να καλύψει μεγάλες τρύπες στα φορολογικά και το Ασφαλιστικό είναι η κυβέρνηση – καθώς οι ιδέες που πέφτουν στο τραπέζι προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα και σύγχυση στην αγορά, ενώ αρκετοί κλάδοι και κοινωνικές ομάδες μπαίνουν και πάλι στο στόχαστρο και κινδυνεύουν να πληρώσουν ακόμη περισσότερους φόρους για να αποφευχθεί η επιβολή άλλων”.

Kontranews: “Η διαπλοκή και η διαφθορά κάνουν παρέλαση στους ανακριτές”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “συμπτώματα απόλυτης κατάρρευσης παρουσιάζει το σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς, ενώ οι μεγαλόσχημοι παράγοντες που για δεκαετίες κυριαρχούσαν στις προμήθειες του δημοσίου, τα μεγάλα έργα, τα εξοπλιστικά και μονοπωλούσαν την ενημέρωση με τις παράνομες συχνότητές τους, βρίσκονται σε κατάσταση δικαστικής ομηρίας αντιμέτωποι με βαριές κακουργηματικές κατηγορίες”.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: “Χρωστάς; Πληρώνεις!”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ο Φρανσουά έρχεται, οι συντάξεις φεύγουν”. Αυτό το “μότο” περιγράφει τους δυο βασικούς πυλώνες της καυτής επικαιρότητας -χωρίς να απαξιώνουμε θέματα όπως το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες ή τη σύγκρουση της κυβέρνησης με τη γγ Δημοσίων Εσόδων, που έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο παζλ των ημερών”.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: “Μάχη με τον χρόνο”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “με αντίπαλο τον χρόνο, η κυβέρνηση επισπεύδει τις ενέργειές της προκειμένου να εγκριθούν εγκαίρως από τη Βουλή τα αναγκαία νομοθετήματα, με τα οποία θα ¨ξεκλειδώσει” η δόση των 2 δισ. ευρώ.”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: