Οι έντονες κόκκινες γραμμές του Μουσταφά Ακιντζί τινάζουν τις γέφυρες συνεννόησης




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τινάζει γέφυρες συνεννόηση ο Ακιντζί φρεσκάροντας κόκκινες γραμμές που έχει η Άγκυρα και προβλήθηκαν και στον παρελθόν. Αξιολογώντας τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, έθεσε βασικά ζητήματα, στα οποία επιμένει η τουρκική πλευρά, με κύριο αυτό των μόνιμων παρεκκλίσεων από το κεκτημένο και τη διασφάλιση της άνετης πλειοψηφίας πληθυσμού και περιουσίας.

Οι τοποθετήσεις Ακιντζί (στην Κίπρις και αναμεταδόθηκαν από ΚΥΠΕ), προκάλεσαν όπως πληροφορούμαστε την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας, που εξέδωσε στη συνέχεια ήπια αλλά σαφή δήλωση. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι σε προηγούμενες δηλώσεις Ακιντζί ότι «το αέριο μπορεί να αποτελέσει αιτία πολέμου» δεν υπήρξε ουσιαστική αντίδραση ενώ την περασμένη Κυριακή σε συνέντευξή του στο «Φ», ο ΥΠΕΞ υποστήριξε πως το Κυπριακό θα λυθεί «είτε με τον Ακιντζί είτε με κανένα».

Οι θέσεις κωδικοποιούνται ως εξής:

Πρώτο, υποστήριξε όπως υπάρξουν μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, που θα καταστούν Πρωτογενές Δίκαιο. Ο  κ. Ακιντζί ανέφερε ότι για να μην παραβιαστεί στα δικαστήριο η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν επιθυμούν όπως κάποια σημεία της αποτελέσουν πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ. Αυτή, εξήγησε,  είναι η σκοπιμότητα των παρεκκλίσεων και πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως οι μόνιμες παρεκκλίσεις δεν είναι ένα θέμα που τυγχάνει αποδοχής στην ΕΕ αλλά έχει συμβεί με κάποιες χώρες στις διαπραγματεύσεις για ένταξή τους στην ΕΕ.

Δεύτερο, υποστήριξε πως οι παρεκκλίσεις αποτελούν «φυσικό δικαίωμα των Τ/Κ». Είπε πως «πρέπει να εξευρεθεί τρόπος ώστε η τ/κ κοινότητα στη δική της περιοχή να μπορεί να έχει την περιουσιακή και πληθυσμιακή πλειοψηφία. Υπό αυτή την έννοια πρέπει να επιδειχθεί κατανόηση σε αυτή μας την ευαισθησία. Γιατί θα πρέπει να είναι η συμφωνία σύμφωνη προς τις αρχές της ΕΕ αλλά από την άλλη είναι γραπτό σε όλες τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί πως θα είναι διζωνική, δικοινοτική». Τις μόνιμες παρεκκλίσεις, συνέχισε, αντί να τις βλέπουμε ως κάτι που θα περιορίσει τους Ε/κ ή άλλους υπηκόους της ΕΕ, πρέπει να τις αξιολογούμε ως φυσικό δικαίωμα των Τ/κ.

Τρίτο, υποστήριξε πως ήλθε η ώρα για τις εγγυήτριες δυνάμεις να παρέμβουν. Ανέφερε πως το θέμα των εγγυήσεων συζητήθηκε στη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, αναφέροντας ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ανησυχίες των Τ/κ για την ασφάλεια και η αντίληψη της απειλής από τους Ε/κ.

Τέταρτο, επικαλέστηκε αποφάσεις και ψηφίσματα, συμφωνίες για να στηρίξει τη θέση του για πληθυσμιακή και περιουσιακή πλειοψηφία των Τ/Κ στην περιοχή τους. Στο τ/κ συνιστών κράτος δηλαδή. Ειδικότερα επικαλέστηκε το ψήφισμα 750 του 1992 το οποίο αφορούσε τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι! Ήταν, πάντως, αρκούντως αποκαλυπτικός για το τι εννοεί πλειοψηφία πληθυσμού και περιουσιών. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι λίγο πιο πάνω από το 50% αλλά αρκετά πιο πάνω….Να υπάρξει μια άνετη πλειοψηφία είναι μια από τις θεμελιακές λίθους που θα μας οδηγήσει σε επιτυχία στις διαπραγματεύσεις»

Πέμπτο, είπε πως  βλέπει θετικά το θέμα της διασταυρούμενης ψήφου, αλλά για να μπορέσει η τ/κ πλευρά να το αποδεχθεί θα πρέπει να εφαρμοστεί σίγουρα η εκ περιτροπής προεδρία, όπως είπε. Δεν θεωρεί κακό, συνέχισε, το να περιοριστεί σε ένα ποσοστό 10%-15% στην αρχή η ψήφος από την άλλη κοινότητα σε κάποιον που θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

Ο ΑΚΙΝΤΖΙ είπε ότι στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου τού ανέφερε μια πρόταση που έκανε στον Αλέξη Τσίπρα, να έρθουν μαζί από τη Λάρνακα και να έχουν τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν μια τετραμερή συνάντηση στο “βορρά” με τον ίδιο. Αυτό είναι μια ωραία πρόταση, γιατί να μην γίνει, διερωτήθηκε λέγοντας πως ίσως όχι τώρα αλλά θα μπορούσε να γίνει αργότερα.

Στην ερώτηση τι απάντησε ο κ. Τσίπρας στον κ. Νταβούτογλου ο Ακιντζί είπε: «Εάν λάμβανε θετική απάντηση θα μου το έλεγε ο κ. Νταβούτογλου αλλά και το ότι έγινε αυτή η πρόταση είναι σημαντικό. Ο Νταβούτογλου δεν είπε να έρθει από την Τύμπου αλλά από τη Λάρνακα. Αυτή βασικά είναι μια θαρραλέα πρόταση».

ΒΙΚΤΩΡΑΣ: Ο Ακιντζί επιβεβαιώνει τις μεγάλες διαφορές – Η συνέχεια στη συνάντηση του Μουσταφά με τον Αναστασιάδη 

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί επιβεβαιώνουν την εκτίμηση που διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος επεσήμανε πως υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε στις διαπραγματεύσεις και μεγάλες δυσκολίες να αντιμετωπίσουμε, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις Ακιντζί, ο κ. Παπαδόπουλο, είναι προφανές από το σύνολο των δηλώσεων του Ακιντζί, πως υπάρχει σημαντική διαφορά σε ζητήματα τα οποία άπτονται τόσο των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού όσο και επί της ουσίας. “Δική μας βούληση ήταν και παραμένει η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στο σύνολο του, προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις. Αποτελεί δε πεποίθηση μας πως ο σεβασμός στη διζωνικότητα δεν συγκρούεται με την εφαρμογή των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πρόσθεσε πως “δεν θεωρούμε σκόπιμο να σχολιάσουμε τα επί μέρους σημεία των δηλώσεων του Τουρκοκυπρίου ηγέτη καθότι πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι στην αμέσως επόμενη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, την ερχόμενη Δευτέρα, να θέσει  επί τάπητος  τα σοβαρά ζητήματα που εγείρονται”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: