Γκρίνιες στο ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο, ψηφοφορία την Παρασκευή




Κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα, ενώ συνεχίζεται η γκρίνια στο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να ανησυχεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η ψήφιση των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση δόσης ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ εκ μέρους των εταίρων και δανειστών, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας χρηματοδοτικής στήριξης που υπέγραψε η Ελλάδα.

Σήμερα θα συνεδριάσει σε πλήρη σύνθεση η Διάσκεψη των Προέδρων και το μεσημέρι θα συνέλθουν σε συνεδρίαση οι Επιτροπές Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου επί του πολυνομοσχεδίου. Την Τετάρτη ορίζεται η ακρόαση των κοινωνικών φορέων, ενώ μετά από τρεις συνεδριάσεις των Επιτροπών, το βράδυ της Τετάρτης θα συνταχθεί η Έκθεση των Επιτροπών .

Το πρωί της Πέμπτης θα συνέλθει η Διάσκεψη των Προέδρων και θα αποφασίσει να ξεκινήσει η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια το μεσημέρι της Πέμπτης, η οποία θα διαρκέσει ως το βράδυ και θα συνεχιστεί την Παρασκευή (από το πρωί μέχρι το βράδυ) οπότε και θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, «δεν έχουμε πίεση από έξω, θα μπορούσαμε να πηγαίναμε και περισσότερες μέρες. Αυτό που τους ενδιέφερε είναι να είναι κατατεθειμένο το νομοσχέδιο».

Την Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει η διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενώ οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές θα λειτουργούν ταυτόχρονα με την Ολομέλεια – εκτός βέβαια από την Επιτροπή της οποίας νομοσχέδιο συζητείται στην Ολομέλεια.

Προηγήθηκε διαβούλευση εξπρές, η οποία κράτησε ένα 24ωρο. Στο Opengov καταγράφηκαν οι πρώτες αντιδράσεις κυρίως για το θέμα της φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων. Αντιδράσεις υπήρξαν και για τη φορολόγηση με ΕΝΦΙΑ και κτιρίων άνω των 100 ετών τα οποία δεν χρησιμοποιούνται και οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να τα εκμεταλλευτούν. Μένει να φανεί εάν θα υπάρξουν αλλαγές στο νομοσχέδιο.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Παρά τις γκρίνιες που υπάρχουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ για φορολογικά μέτρα του πολυνομοσχεδίου – σκούπα, επί των οποίων προωθούνται και διορθώσεις, φαίνεται πως αν υπάρξει διαφοροποίηση αυτή θα προέλθει από τον άλλο κυβερνητικό εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, και συγκεκριμένα τον βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο.

Όπως μετέδωσε ο συνάδελφος Χρήστος Τσιγουρής στο MEGA, ο κ. Νικολόπουλος με αλλεπάλληλες δηλώσεις του σε αντιμνημονιακή κατεύθυνση έχει πει ότι δεν θα υποχωρήσει και ενδεχομένως να επιλέξει την αποχή.

Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές του κόμματος ενημερώθηκαν για το πολυνομοσχέδιο και διατυπώνουν απορίες, ενστάσεις αλλά και διαφωνίες.

Οι ενστάσεις εστιάζονται σε τέσσερα ζητήματα – τον ΕΝΦΙΑ, τις 100 δόσεις, τη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων και το ύψος των προστίμων-αυστηροποίηση των ποινών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα των 100 δόσεων το αρμόδιο υπουργείο να επανεξετάζει το ενδεχόμενο να μην μπορεί κάποιος να χάσει τη ρύθμιση, επειδή έχει δυσκολέψει η φοροδοτική του ικανότητα.

Πιθανή είναι και η αλλαγή στη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ενημέρωσε ότι ήταν μέρος της συμφωνίας και δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή επί του παρόντος και μέχρι να γίνει το περιουσιολόγιο.

Τέλος, για το ύψος των προστίμων και την αυστηροποίηση των ποινών γνώμονας είναι να μην διαταραχθεί η ροή των εσόδων και να είναι ενδεχομένως υψηλότερα τα πρόστιμα για τις μεγάλες φορολογικές υποθέσεις και λιγότερα για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουθν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: