Για σκόπιμο βομβαρδισμό από Αμερικανούς του νοσοκομείου στην Κουντούζ κάνουν λόγο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα




Για σκόπιμο βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ κάνει λόγο σε δηλώσεις της η διεθνής πρόεδρος της οργάνωσης, Τζοάν Λιου.

«Για τέσσερα χρόνια, το Κέντρο Τραύματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ ήταν η μόνη μονάδα του είδους της στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, προσφέροντας σημαντική ιατρική και χειρουργική φροντίδα. Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου αυτό έπαψε να ισχύει, όταν το νοσοκομείο σκόπιμα βομβαρδίστηκε. Ολόκληρο το κίνημα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι σε κατάσταση σοκ», αναφέρει η κ. Λιου και προσθέτει: «Σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο τα νοσοκομεία σε εμπόλεμες ζώνες είναι προστατευόμενοι χώροι. Μέχρι αποδείξεως του εναντίον, τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου αποτελούν ασυγχώρητη παραβίαση αυτού του νόμου. Εξετάζουμε την πιθανότητα να πρόκειται για έγκλημα πολέμου».

Όπως σημειώνει η ίδια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενημέρωσαν τη στρατιωτική ηγεσία τόσο του Αφγανιστάν όσο και της Διεθνούς Συμμαχίας, ωστόσο η αεροπορική επιδρομή συνεχίστηκε για τουλάχιστον άλλα 30 λεπτά. Επίσης, διευκρινίζει ότι το νοσοκομείο ήταν ευρύτερα γνωστό και οι συντεταγμένες του κοινοποιούνταν τακτικά στους στρατιωτικούς του Αφγανιστάν και της Διεθνούς Συμμαχίας και στους κρατικούς αξιωματούχους.

Οι δηλώσεις των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στην Κουντούζ ισοδυναμούν με παραδοχή εγκλήματος πολέμου, λένε οι MSF και καλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να διαδώσουν το αίτημα για ανεξάρτητη έρευνα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) δήλωσαν σήμερα πως εργάζονται υπό την υπόθεση ότι ο φονικός βομβαρδισμός του νοσοκομείου τους στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν το Σαββατοκύριακο αποτελεί “έγκλημα πολέμου”.

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ας Κάρτερ έχει υποσχεθεί ότι θα διεξαχθεί πλήρης έρευνα για το κατά πόσον ο αμερικανικός στρατός εμπλέκεται στην επίθεση στο νοσοκομείο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι, προειδοποίησε όμως ότι θα χρειαστεί χρόνος για τη συλλογή πληροφοριών.

Η δρ Τζοάν Λιού, πρόεδρος της MSF International, δήλωσε: “Σε δηλώσεις της κυβέρνησης του Αφγανιστάν διατυπώνεται ο ισχυρισμός πως οι δυνάμεις των Ταλιμπάν χρησιμοποιούσαν το νοσοκομείο για να πυροβολούν τις δυνάμεις του συνασπισμού. Αυτές οι δηλώσεις υπαινίσσονται πως οι αφγανικές δυνάμεις και οι δυνάμεις των ΗΠΑ εργαζόμενες από κοινού αποφάσισαν να ισοπεδώσουν ένα πλήρως λειτουργικό νοσοκομείο, που ισοδυναμεί με παραδοχή ενός εγκλήματος πολέμου”.

Εξάλλου, η μη κυβερνητική οργάνωση κάλεσε σήμερα τους χρήστες των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης να αναμεταδώσουν το αίτημά της να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για την αμερικανική αεροπορική επιδρομή στο νοσοκομείο τους στην Κουντούζ που προκάλεσε 22 θανάτους.

“Δώδεκα εργαζόμενοι των MSF και δέκα ασθενείς, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν και 37 άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν, από τους οποίους οι 19 μέλη των MSF”, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή της η Λιού.

“Η επίθεση είναι απαράδεκτη. Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τα νοσοκομεία που βρίσκονται σε περιοχές όπου διεξάγονται συγκρούσεις είναι χώροι που προστατεύονται. Μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου, τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου ισοδυναμούν με μια ασυγχώρητη παραβίαση του δικαίου αυτού”, πρόσθεσε.

Στην ιστοσελίδα της η μη κυβερνητική οργάνωση απευθύνει έκκληση στους πολίτες να αναμεταδώσουν, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το αίτημά της για διεξαγωγή διεθνούς έρευνας στέλνοντας retweet ή γράφοντας: #Kunduz outrage: Demand an #IndependentInvestigation.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν κάλεσε να διεξαχθεί “πλήρης και αμερόληπτη” έρευνα, αλλά για την ώρα αυτό παραμένει μόνο μια έκκληση, δήλωσε σήμερα στη Γενεύη ο υπεύθυνος πληροφοριών του ΟΗΕ, Άχμαντ Φάουζι.

Οι MSF επέκριναν τις αμερικανικές εξηγήσεις που δόθηκαν για την επιδρομή, λέγοντας πως είναι “αντιφατικές”.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατηγό Τζον Κάμπελ, υπεύθυνο της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ο αφγανικός στρατός, που δεχόταν πυρά από τους αντάρτες Ταλιμπάν, “ζήτησε αεροπορική υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων” τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν στη συνέχεια αεροπορική επιδρομή.

Η δήλωση του υψηλόβαθμου αξιωματούχου έρχεται σε σύγκρουση με τις εξηγήσεις που έχουν δοθεί μέχρι τώρα από την Ατλαντική Συμμαχία, σύμφωνα με τις οποίες ο βομβαρδισμός είχε στόχο να υποστηρίξει τους αμερικανούς στρατιώτες που βρέθηκαν στο στόχαστρο των Ταλιμπάν.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γενεύη, Switzerland

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: