Για κίνδυνο “συγκεκαλυμμένου πολέμου” ΗΠΑ-Ρωσίας στη Συρία ομιλεί ο Ομπάμα




Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν την πρόθεση να αφήσουν τη σύρραξη στη Συρία να μετατραπεί σε έναν πόλεμο μέσω ενδιαμέσων με τη Ρωσία, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες Παρασκευή.

«Δεν πρόκειται να μετατρέψουμε τη Συρία σε έναν πόλεμο μέσω ενδιάμεσων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αυτό θα ήταν λαθεμένη στρατηγική από την πλευρά μας», επισήμανε ο Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι ο πόλεμος στη Συρία πλέον διεξάγεται ανάμεσα «στη Ρωσία, το Ιράν, και στον [πρόεδρο Μπασάρ αλ] Άσαντ και τη συντριπτική πλειονότητα του συριακού λαού».

Ο Ομπάμα είπε χαρακτηριστικά ότι ο πόλεμος της Συρίας δεν είναι «μια παρτίδα στη σκακιέρα των υπερδυνάμεων» και εκτίμησε ότι η εμπλοκή της Ρωσίας στον πόλεμο πρόκειται να την αποδυναμώσει.

Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τη Ρωσία εάν ο πρόεδρος Πούτιν προωθήσει την πολιτική μετάβαση, δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τη Ρωσία εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να διαμεσολαβήσει και να επιτύχει μια πολιτική μετάβαση στη Συρία αποσπώντας τη συναίνεση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και του Ιράν, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες Παρασκευή.

«Είπα στον κ. Πούτιν ότι θα ήμουν διατεθειμένος να συνεργαστώ μαζί του εάν προτίθεται να επιτύχει σε συνεννόηση με τους εταίρους του, τον κ. Άσαντ και το Ιράν, μια πολιτική μετάβαση, εάν μπορεί να προσφέρει στην υπόλοιπη διεθνή κοινότητα μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων», είπε ο Ομπάμα.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο κ. Πούτιν είχαν μια—σπάνια—διμερή συνομιλία στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα. Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στις κρίσεις στη Συρία και στην Ουκρανία.

«Στη συζήτησή μου με τον πρόεδρο Πούτιν έκανα πολύ σαφές ότι ο μόνος τρόπος να επιλυθεί το πρόβλημα στη Συρία είναι να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση η οποία θα είναι συνολική, η οποία θα διατηρήσει τις κρατικές δομές σε τάξη, θα κρατήσει το στρατό σε τάξη… και ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι ο κ. Άσαντ [να δεχθεί] τη μετάβαση», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Την Τετάρτη, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία άρχισε να διεξάγει αεροπορικά πλήγματα στη Συρία κατόπιν αιτήματος του προέδρου Άσαντ.

Ο Ομπάμα είπε πως εάν η Ρωσία και το Ιράν επιδιώκουν να «ενισχύσουν τον Άσαντ και να καθυποτάξουν τον πληθυσμό, θα βρεθούν σε τέλμα και αυτό δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα».

«Ο κ. Πούτιν αναγκάστηκε να επέμβει στη Συρία όχι λόγω της δύναμής του, αλλά λόγω της αδυναμίας του, διότι ο πελάτης του, ο κ. Άσαντ, κατέρρεε, και δεν αρκούσε πλέον να του στέλνει όπλα και χρήματα», έκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει καταστήσει σαφές ότι θα συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της Συρίας μαζί με τα υπόλοιπα κράτη του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ενώ ανέφερε πως θα χαιρετίσει τη ρωσική εμπλοκή στις επιχειρήσεις με στόχο να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος εάν γίνονται «πραγματικά» για τον σκοπό αυτό.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik, Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: