Αίτημα Μπάροους για συζήτηση θέματος Αμμοχώστου στη Βουλή των Κοινοτήτων




Αίτημα υπέρ της επιστροφής της περίκλειστης Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της θα καταθέσει εντός των ημερών στη Βουλή των Κοινοτήτων ο βουλευτής βορείου Λονδίνου των Συντηρητικών Ντέιβιντ Μπάροους.

Πρόκειται για μία από πολλές κινήσεις του φιλοκύπριου βουλευτή αυτό το διάστημα, οι οποίες αποσκοπούν στο να τεθεί με επιτακτικό τρόπο στην ατζέντα της βρετανικής κυβέρνησης το Κυπριακό.

Προ δύο εβδομάδων απηύθυνε ερώτημα προς τον Υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ με το οποίο τον καλούσε να επιβεβαιώσει ότι η επανένωση της Κύπρου θα είναι σημαντικός όρος για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο κ. Χάμοντ απάντησε εκφράζοντας τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι υπάρχει μία ευθυγράμμιση στην Κύπρο που ίσως καθιστά δυνατή μια λύση.

Παράλληλα, υπό την ιδιότητά του ως Κοινοβουλευτικός Πρόεδρος των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου ο Ντέιβιντ Μπάροους σχεδιάζει επίσκεψη στο νησί επικεφαλής ομάδας βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Την Τρίτη 3 Νοεμβρίου ο κ. Μπάροους θα εμφανιστεί ενώπιον βουλευτών επιχειρηματολογώντας υπέρ μιας συζήτησης για την Αμμόχωστο στην ολομέλεια της Βουλής των Κοινοτήτων.

Το κείμενο του αιτήματος του κ. Μπάροους είναι παρόμοιο με το κείμενο του ψηφίσματος που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 14 Φεβρουαρίου 2012. Συγκεκριμένα ο Συντηρητικός βουλευτής θα προτείνει η Βουλή «να υιοθετήσει τη Διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 14ης Φεβρουαρίου 2012 για την επιστροφή του περίκλειστου τμήματος της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, να σημειώσει ότι η πόλη της Αμμοχώστου στη Δημοκρατία της Κύπρου κατελήφθη από τις εισβάλλουσες τουρκικές δυνάμεις τον Αύγουστο του 1974, ότι ένα τμήμα της Αμμοχώστου στη συνέχεια αποκλείστηκε και παραμένει ακατοίκητο, υπό τον απευθείας έλεγχο του τουρκικού στρατού και ότι η επιστροφή του περίκλειστου τμήματος της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της θα διευκόλυνε τις προσπάθειες προς μία συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος».

Ο Ντέιβιντ Μπάροους δήλωσε: «Με την υποστήριξη συναδέλφων παρουσιάζω αίτημα για τη διεξαγωγή συζήτησης στο Κοινοβούλιο για την Αμμόχωστο. Το ζήτημα είναι επιτακτικό εδώ και πολλά χρόνια, αλλά κάθε μέρα χωρίς την επιστροφή της Αμμοχώστου είναι και μια μέρα αδικίας. Η αποδοχή του αιτήματος μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη μίας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπάροους ήταν μέλος της ομάδας αξιωματούχων που κατέθεσαν πριν από περίπου δύο χρόνια στην Ντάουνινγκ Στριτ ψήφισμα του Συνδέσμου Αμμοχώστου Η.Β. με πάνω από 50.000 υπογραφές, το οποίο καλούσε τον Πρωθυπουργό Κάμερον να λάβει μέτρα για να στηρίξει την επιστροφή της Αμμοχώστου.

ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία, Λονδίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: