Επιβεβλημένη η δημιουργία των Hotspots, δηλώνουν κύκλοι της κυβέρνησης




Αναγκαίους θεωρεί τους χώρους υποδοχής και ταυτοποίησης (hot spots) των προσφύγων η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η δημιουργία χώρων προσωρινής υποδοχής και ταυτοποίησης, σε Αττική και Βόρειο Ελλάδα, απορρέει από την συνεργασία της Ελλάδας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η δημιουργία των κέντρων αυτών, που θα χρηματοδοτηθεί με κοινοτικούς πόρους και είναι επιβεβλημένη για να διεξάγεται ομαλά η διαδικασία της ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης των Προσφύγων στις χώρες υποδοχής και για ανθρωπιστικούς λόγους, εν όψει και του επερχόμενου χειμώνα.

Με τη διαδικασία μετεγκατάστασης συνδέεται και το πρόγραμμα φιλοξενίας άλλων 20.000 προσφύγων με επιδότηση ενοικίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι κάθε σχεδιασμός για την διαχείριση του ζητήματος μπορεί να είναι αποτελεσματικός μόνο στον βαθμό που εμπλέκει αποτελεσματικά την Τουρκία ως πύλη εισόδου των προσφυγικών ροών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να δημιουργηθεί μηχανισμός ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης προσφύγων από την γειτονική χώρα, καθώς και να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων της Τουρκίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό την περασμένη Κυριακή ασκήθηκαν πιέσεις στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ώστε να δεχθεί την παραμονή μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων σε ελληνικό έδαφος.

Η Αθήνα συναίνεσε, σύμφωνα με την παράγραφο 5 της Δήλωσης των Ηγετών, να αυξήσει τη δυναμικότητα υποδοχής σε 30.000 θέσεις μέχρι το τέλος του 2015. Παράλληλα, η Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), θα αναλάβουν να παράσχουν επιδότηση ενοικίου και προγράμματα οικογενειακής φιλοξενίας σε άλλους 20.000 πρόσφυγες.

Ο αριθμός των προσφύγων που έφθασαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης το 2015, ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο (502.000 μέχρι της 20 Οκτωβρίου), σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Χρήστος Μιχαηλίδης, ΚΥΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: