Επισκόπηση του Κυπριακού Τύπου




Η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύρπιο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και το δείπνο που ακολούθησε, με τους δύο ηγέτες να συνεχίζουν εντατικά την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού παρά τις διαφωνίες που διαπιστώθηκαν, είναι το κύριο θέμα που προβάλλουν στους κύριους τίτλους τους οι κυπριακές εφημερίδες της Τρίτης.

Προβάλλεται επίσης στους κύριους τίτλους η έρευνα που διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας αναφορικά με την υπόθεση των φοιτητών από το Μπαγκλαντές.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Οι διαφωνίες παραμένουν, η προσπάθεια συνεχίζεται» γράφει ότι σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε οι δύο ηγέτες Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να εντείνουν σημαντικά το ρυθμό των διαπραγματεύσεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Γενικό Εισαγγελέας ανέφερε ότι η αστυνομική έρευνα που διέταξε στην υπόθεση των φοιτητών από το Μπαγκλαντές αφορά την ενδεχόμενη διάπραξη αδικημάτων εκ μέρους των φοιτητών και όχι τα κρατικά όργανα. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι η Κύπρος δεν θα συναινέσει στο άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων 23 και 24 της Τουρκίας ενόσω η χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Η «Σημερινή» με κύριο τίτλο «Δεν συμφωνούν ούτε στη διζωνικότητα», γράφει ότι πολύωρη αλλά άκαρπη ήταν η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, με την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές να παραμένει. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έρευνα που διενήργησε το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο καταδεικνύεται ότι το αλκοόλ είναι εύκολα προσβάσιμο για τους ανήλικους αφού μόνο 5,5% των πωλητών έδειξαν να αντιδρούν στην πώληση αλκοόλ σε αγοραστές που φαίνονταν ανήλικοι.  Αλλού γράφει ότι ξεκινά ποινική έρευνα για τους 800 αλλοδαπούς.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Κίνηση εκτόνωσης με δείπνο”, γράφει ότι επιβεβαίωσαν ότι διαφωνούν σε βασικά ζητήματα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί κατά την τετράωρη συνάντησή τους χθες και ότι ο Πρόεδρος επιχείρησε β` γύρο συζήτησης με τον Ακιντζί που επιμένει σε παρεκκλίσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι υπάλληλος της ΑΗΚ έκανε μόνος του αναβάθμιση στο «καζίνο» της Πύλας αφού δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς, αλλά τους αύξησε τα αμπέρ για να δουλεύουν περισσότερες συσκευές. Αλλού γράφει ότι στοιβάζονται και πάλι ασθενείς για MRI, ενώ σκέψεις για μόνιμες λύσεις επεξεργάζεται το Υπουργείο Υγείας.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Συνεχίζουν εντατικά παρά τις διαφωνίες» γράφει ότι παρά τις διαφωνίες σε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι οι εγγυημένες πλειοψηφίες και οι μόνιμες παρεκκλίσεις, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν ότι θα συνεχίσουν με πιο εντατικό ρυθμό τις διαπραγματεύσεις τον Νοέμβρη. Σε άλλο θέμα γράφει για τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Τμήματα Αιμοδιάλυσης των νοσοκομείων, με την υγεία των ασθενών να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο, όπως περιέγραψε στον ΓΓ του ΑΚΕΛ αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Νεφροπαθών. Αλλού γράφει ότι φουντώνει το κύμα οργής για την φονική επίθεση στην Άγκυρα.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα γράφει ότι «Οι ηγέτες θα συνεχίσουν με σοβαρή δουλειά» και αναφέρει ότι μετά την συνάντηση έγινε λόγος για εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων στις εναπομείνασες αποκλίσεις. Σε  άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι σε συνέντευξή του στην Cyprus Business Mail ο δισεκατομμυριούχος Wilbur Ross αναφέρει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι αυτή τη στιγμή το μόνο ζήτημα για την Τράπεζα Κύπρου. Αλλού γράφει ότι ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου προειδοποιεί εναντίον της νομοθεσίας για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: